Magazin Srbija

Srbiji predstoje teški dani, SNS je spremna ne samo da očerupa državu nego i da je uništi

Ukoliko Srpska napredna stranka ne bude zaustavljena uništiće državu, upozorava politikolog Miroslav Samardžić u intervjuu za Danas.

On navodi da, nakon novog talasa političkih protesta koje prati brutalno nasilje policije nad građanima, nije razgolićen samo Vučić, već da se ruši i mit o nacionalnim institucijama koje su, tobože, uvek uz narod.

– Pre svega se radi o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i o Srpskoj akademiji nauka. Povodom dramatičnih događaja one se ne oglašavaju. Kao i uvek, podržavaju vlast. Samo jedan episkop, Grigorije,  javno je osudio nasilje i laži na kojima počiva Vučićev režim – kaže on.

Samardžić smatra da Srbiji predstoje teški dani. Vlast je kompromitovana i nesposobna. To se vidi i po ponašanju policije koja je prvog dana demostracija u Beogradu bila sumanuto i iracionalno brutalna.

– To svedoči o haosu u sistemu u kome sve odluke donosi psihološki nestabilni autoritarni lider, koji ne dozvoljava stručnim ljudima da obavljaju svoj posao. Državni aparat je razoren, dobrim delom i kriminalizovan i potpuno stavljen u službu njegove lične vlasti. Epidemija se ponovo širi, bolnice su pretrpane, medicinsko osoblje na ivici snaga. Državnom lekarskom timu koji bi trebalo da suzbija zarazu više niko ne veruje. Ekonomske i socijalne posledice krize tek će se osetiti – kaže Miroslav Samardžić.

On smatra da je srpska desnica sa interneta izašla na ulice a da divlji bes njenih ekstremista onemogućava da se kriza reši na razuman način.

– Ne postoji ni jedna institucija ili politička organizacija koja je u stanju da artikuliše nezadovoljstvo građana i formuliše koherentan politički program koji bi državu i društvu spaslo od propasti.

Kako kaže, Srpska napredna stranka je organizacija koja je spremna ne samo da očerupa državu nego i da je uništi.

– Radi se o klijentelističkoj izbornoj mašineriji čiji je jedini cilj da se osvajanjem i vršenjem vlasti njeni kadrovi obogate. Radi se o čistim lovcima na položaje lišenim  bilo kakvih obzira prema narodu i državi. Ukoliko ta mašinerija ne bude zaustavljena Srbija će nestati. Korumpirani državni aparat  nije u stanju da se nosi sa pandemijskom krizom. Javne institucije su prepunjene partijskim klijentima sa kupljenim diplomama koji nisu sposobni da politički misle i deluju. Oni su kadri da funkcionišu samo kao roboti koji botuju na društvenim mrežama po instrukcijama partijskih medijskih stratega. Kad izbije politička kriza postaju nemoćni – kaže Samardžić.

Vladika Grigorije: U bolnicama nema peškira, a za Hram Svetog Save dajemo milijardu

70 Shares
Share via
Copy link