Lifestyle Magazin

Snežana je pre 11 godina biciklom krenula na put oko sveta, posetila 53 zemlje i nastavlja dalje

snežana radojičić
Foto: Printscreen

Svetska putnica Snežana Radojičić profesorski dnevnik i spisateljsko pero odlučila je da zameni biciklom. Sada na svom dvotočkašu obilazi svet i uživa u avanturama i otkrivanju novih predela.

Po obrazovanju profesorka knjižvenosti i pisac, Snežana je odlučila 2011. da napusti stalan posao i svoj život promeni iz korena, a od tog momenta je prati epitete – avanturistkinja.

Ta hrabra dama je tada pošla sama na put oko sveta biciklom starim 40 godina sa osam brzina i po 5 evra dnevnog budžeta. Ističe da je putujući pripovedač, kao i da sada živi svoj san o slobodi i kreativnosti.

– Način života koji sam izabrala sigurno nije lak, ali za mene je vredan, ispunjava me, a verujem i da knjige koje pišem ostavljaju trag. Nisam se obogatila materijalno, nemam ušteđevinu, preživljavam svaki dan kao većina vas, ali sam srećna i prebogata prijateljima, doživljajima, iskustvima. Nakon svih ovih godina, mislim da više ne bih ni umela da živim drugačije – rekla Snežana, piše Stil.rs.

Za 11 godina prešla je više od 80.000 km, posetila je 53 zemlje na četiri kontinenta i nastavalja dalje ka Aljasci. Vozila je, između ostalog, po Himalajima na 5.416 metara nadmorske visine, zatim 1000 km po pustinji Gobi, 1.600 km po pustinj Atakama, Andima, Sibiru, džunglama Bornea, Amazoniji.

Osim toga, neustrašiva Snežana pela se na vulkane u Pacifičkom vatrenom pojasu, prošla je najimpresivnije kanjone, stepe. Porovodila je dane i dane bez ikakvog znaka civilizacije, a verni saputnik svuda joj je maskota Skituljko.

Njena znatiželja je toliko velika da je nije bilo strah da se svuda zavuče, čak i na mestima gde je strašno proći i kolima. Na putu po svetu suočava se sa brojnim prirodnim neprilikama. Tako je na Andima zadesio grad veličine oraha.

Nekada je morala da silazi sa bicikla, jer nije mogla da vozi zbog vetra ogromne jačine. I ne samo to, čak nije mogla ni da korača koliko je bio snažan! Sa druge strane, susretala se i sa toliko obilinim padavinama, da je pomislila da će sve oko nje biti potopljeno.

Neretko nailazi na nepristupačne delova, te se dešava da mora da tegli i svoje prevozno sredsvo, kao i svu propratnu opremu, dok se probija kroz uske i strme staze. Spava u šatoru po 200 noći godišnje i to na tepmereturama od -10 °C do +30 °C.

– Poslednjih skoro 12 godina, živela sam životom istraživanja i otkrića, putujući na dva točka (a ponekad i na dve noge). Od 2011. do 2023. biciklirala sam kroz neka od najlepših mesta na svetu, upoznala meštane, kulute i iskusila prirodu u njenom najčistijem obliku. Moj nomadski život na biciklu otvorio mi je srce za svet mogućnosti i naučio me da uživam u lepoti života – naglašava svetska putnica.

I smatra je život zapravo jedno veliko putovanje i da nema veze sa odredištem, te da treba da naučimo da uživamo u procesu ostvarivanja želja i snova.

– Naučila sam da verujem svojim instinktima, rizikujem i nalazim radost u nepoznatom. Dok nastavljam da putujem, nosim sa sobom sećanja na svoje prošle avanture i saznanje da moje putovanje nikada neće biti završeno. Život nije u vezi sa odredištem, kažu. Reč je o putovanju, kažu. I prokleto su u pravu – istakla je nedavno Snežana na svom Instagramu.

Izvor: Stil.rs

Škoti na biciklima otkinuli na srpsko selo: „Prešli smo 2.000 km, ali ovde ostajemo

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link