Magazin

Snajperista koji je ubio Boška i Admiru 20 godina živi i taksira u Holandiji?

bosko admira sarajevo

Srbin Boško Brkić i Bošnjakinja Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija, ubijeni su snajperskim hicima 18. maja 1993. godine, dok su pokušavali da pobegnu iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

Ovaj par ubijen je na Vrbanja mostu, gde su imali dogovoren beg i garancije da će biti bezbedni, a slika njihovih mrtvih tela kako zagrljeni leže obišla je svet.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao.

Njihovo ubistvo bilo je pripisivano pripadnicima Vojske Republike Srpske sve do iskaza Tužilaštvu Sarajevskog kantona bivšeg operativca bošnjačke tajne službe AID Edina Garaplije, koji je rekao da su “sarajevskog Romea i Juliju” 18. maja 1993. godine ubili pripadnici tajne muslimanske terorističke jedinice “Ševe”.

Garaplija je za ovo ubistvo optužio Nedžada Herendu, koji je neko vreme bio šef “Ševa”, te pripadnika ove jednice Dragana Šošića, pisali su mediji.

Ovo je Nedžad Herenda:

Inače, prošle godine je objavljeno da je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a tzv. RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih vojnika JNA 1992. godine u sarajevskom Velikom parku.

Međutim, direktni egzekutor osmorice zarobljenih vojnika, Nedžad Herenda, i dalje se nalazi na slobodi iako nadležne pravosudne institicije BiH, kako saznaje Insajder, imaju tačne podatke o njegovom mestu prebivališta pa su tako, pre nekoliko godina, čak i direktno pregovarali sa zloglasnim ubicom da se kao svedok pojavi u Sarajevu.

– Nedžad Herenda se već duže od 20 godina krije u holandskom gradu Groningenu, gde pod lažnim imenom i izmijenjenim fizičkim izgledom radi kao taksista. Predstavnici pojedinih tužilaštava iz FBiH su u više navrata išli u Holandiju i pregovarali sa Herendom da se pojavi u Sarajevu kao svedok u više predmeta koji se vode zbog raznih ubistava koja su za vreme rata i neposredno nakon njega tamo počinjena, ali je on to odbio zbog, navodno, “bezbednosnih razloga” – kažu izvori iz MUP-a RS koji su insistirali na anonimnosti, prenosi Espreso.

Pojedini mediji su, podsećamo, pre par godina pisali o tome da je Herenda svojevremeno dobio obećanje od nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tibunala Karle del Ponte da će biti oslobođen od odgovornosti za ratne zločine ukoliko se kao zaštićeni svedok pojavi u pojedinim suđenjima koji su se vodila pred Tribunalom.

Inače, zanimljivo je i to da je Holandija odbila da Herendu izruči vlastima u BiH, iako je zahtev za njegovo izručenje, navodno, bio poslat još pre nekoliko godina.

Na taj način Herenda se izvukao od odgovornosti za ubistvo osmorice zarobljenih vojnika JNA u “Velikom parku”, iako je u iskazu koji je odmah nakon rata dao istražiocima policije u Sarajevu priznao da je on lično ubio sve vojnike – potvrđuju izvori Insajdera.

U predmetu “Veliki park”, osim Dragana Vikića, optuženi su i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA koji su potom izvedeni u “Veliki park” blizu Doma policije u centru Sarajeva, gde su ubijeni.

Tela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena, s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za telima ostalih još traga.

Stole Trifunović – srpski Džek Trbosek koji je nadmašio svog idola

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Bratimi ubice. Verski fanatici su za izbacivanje iz Evrope, a ne prihvatanje još i “azilanata”. Holandija ima stranku pedofila, pa nisu dobri ni sebi. Zašto naša Vlada ćuti kao ćurka…

PARTNERI SAJTA


489 Shares
489 Shares
Share via
Copy link