Magazin Srbija

Srbija nema smrtnu kaznu, o čemu ministarku pravde niko nije obavestio

ministarka-pravde
Printscreen/YouTube

Ministarka pravde Maja Popović kazala je jutros, gostujući u Jutarnjem programu na Televiziji Hepi da bi osumnjičeni u istrazi protiv Veljka Belivuka i Marka Miljokvića mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu, a zatim to još jednom ponovila kako bi nam odagnala sve sumnje da je u pitanju lapsus. Njena konstatacija ostavila je u šoku čak i voditeljku…

Maja Popović, ministarka pravde, gostovala je jutros na Hepi televiziji što je jedno od njenih prvih gostovanja otkako je zasela u jednu od najvažnijih ministarskih fotelja u državi.

Govoreći o slučaju Belivuk, voditeljka ju je pitala o potencijalnim kaznama na koje bi mogli biti osuđeni, iako još nije poznato ni za koja krivična dela bi sve Belivuk i njegova grupa mogli biti optuženi.

Ministarka je rekla da ne bi želela da prejudicira, čime je ispoštovala prvi deo uobičajenih odgovora na ovo pitanje i taman kada smo mislili da će reći da je teško govoriti o tome u ovom trenutku, da nije trenutak, da ona o tome ne bi trebalo da govori, ministarka je kazala da bi mogli biti osuđeni, ni manje ni više, nego na smrtnu kaznu.

Kako bi odagnala sve sumnje gledalaca da je napravila lapsus, ona je to ponovila još jednom i potvrdila da očigledno ne samo da ne zna kakvu kaznenu politiku ima zemlja u kojoj je ministar, već je smetnula s uma i to da smrtna kazna u Srbiji ne postoji već skoro 20 godina (ukinuta zvanično 2002.).

Zaboravila je ministarka i da je Srbija obavezana međunarodnim konvencijama koje zabranjuju smrtnu kaznu, ali i onaj deo Ustava koji kaže: „Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne“.

Njen odgovor ostavio je zatečenu čak i voditeljku koja je prokomentarisala da za ovo nikada nije čula, a onda je ministarka još jednom rečenicom „zacementirala“ svoju izjavu: „Po zakonu jeste moguće“.

Tek nakon što je voditeljka odlučila da promeni temu, ministarka se „ubacila“ usred njene rečenice i izvinila se, rekavši da misli na doživotnu robiju, prenosi Nova.rs.

 

 

“Gospodinu Čeng Ju Jao, Si Jao, Čeng… Si Jao Ju…”- pa o’š li ga pogoditi više, brate rođeni?!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

223 Shares
223 Shares
Share via
Copy link