Srbija Vesti

„Ustanimo svi zajedno, kao jedan – NE DAMO NAŠE LAURE“: Apel svim pravnim institucijama u Srbiji

smenjene tuziteljke
Jasmina Paunović i Bojana Savović, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Organizacioni odbor protesta, zakazanog za četvrtak 2. marta u Beogradu, a povodom smena tužiteljki Višeg javnog tužilaštva, Jasmine Paunović i Bojane Savović, uputio je kolegama u pravosuđu javni apel.

Advokati Ivan Ninić, Jovan Rajić i Čedomir Kokanović pozvali su kolege da se u što većem broju odazovu i svojim prisustvom na protestu pruže podršku „raščinjenim“ tužiteljkama.

Otvoreno pismo, upućeno Pravnom fakultetu u Beogradu, Advokatskoj komori Srbije i svim komorama u njenom sastavu, Udruženju tužilaca Srbije, Društvu sudija Srbije i Udruženju sudija i tužilaca Srbije, prenosimo u celosti:

„Poštovane kolege, u trenutku kada je naše pravosuđe na najnižim granama u prethodnih nekoliko decenija, poniženo, obesmišljeno i obespravljeno, istovremeno se suočavamo i sa ohrabrujućim znacima njegovog buđenja. Zvuči paradoksalno, ali koleginice Paunović i Savović, koje su u vreme najvećeg mraka podigle svoj glas, istovremeno su svojim hrabrim činom upalile i tračak nade za nas ostale. Nade da je oživljavanje naše profesije i struke, kao i povratak njenim temeljnim vrednostima moguć.

Potpuno je nevažno da li smo advokati, tužioci ili sudije. Nebitno je da li smo za plave, bele ili crvene. Irelevantno je da li smo uz sistem ili protiv sistema.

Ono što treba da nas spaja, jeste zaštita integriteta profesije i osoba koje svoj posao rade na pošten i ispravan način. Osoba koje ne prihvataju da se povinuju pritiscima i koje odbijaju da slepo sprovode naloge koji dolaze strane njihovih nadređenih, a u koordinaciji sa političkim donosiocima odluka.

Ukoliko danas svi zajedno ne stanemo uz tužiteljke Savović i Paunović i ne kažemo – NE DAM, sutra na njihovom mestu može biti bilo ko od nas. Koliko smo uopšte spremni da trpimo? I imamo li pravo da ćutimo nad ovakvim unižavanjem profesije, koje nam svima vređa inteligenciju i u nama s pravom budi jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na pobunu.

Poštovane kolege, nalazimo se na prekretnici. Ne smemo dozvoliti da naše koleginice budu žrtve osionog postupanja ljudi bez integriteta, sa količinom moći koju nisu sposobni, niti dostojni da nose.

Ustanimo svi zajedno, kao jedan, i na skupu u četvrtak 02. marta od 15 časova, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine poručimo onima koji misle su vlasnici pravosuđa u Srbiji – NE DAMO NAŠE LAURE!

Nemamo više ni pravo niti mogućnosti da se povlačimo. Jednog dana, biće samo važno na kojoj smo strani bili kada se naša profesija uništavala i kada su se gazila osnovna ljudska prava naših koleginica. Ne dozvolimo da ta strana bude pogrešna!“

Izvor: Nova

Smenjena „neposlušna“ tužiteljka: „Za 20 godina karijere nisam ovo doživela“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

52 Shares
Share via
Copy link