Srbija

Slavska gozba u krugu valjevske bolnice, bez ikakve zaštite i distance

Iako nadležni neprestano apeluju da se ne organizju masovna okupljanja, više od 30 vernika gostilo se hranom i pićem ispred crkve u krugu valjevske bolnice, obeleživši na taj način slavu Svetih Vrača Kozme i Damjana.

Pune ruke posla ovog prepodneva mogla je imati sanitarna inspekcija i komunalna milicija da se kojim slučajem našla u krugu Opšte bolnice u Valjevu, gde je nakon bogosluženja povodom današnje bolničke slave Svetih Vrača Kozme i Damjana, ispred same crkve usledilo gošćenje vernika koji ne samo da nisu nosili maske, već se nisu pridržavali nijedne od preporučenih, a sada i zakonom utvrđenih, epidemioloških mera na suzbijanju korona virusa.

– Liturgija jeste javna služba i tako je deklarisana, ali mi smo svakako upućivali apel i ja kao sveštenik govorio sam o tome na nekoliko poslednjih liturgija da se nosi maska i da se drži distanca, ali teško je kontrolisati ljude koji dolaze da izražavaju svoju veru. Mi smo imali ovde ljude na ulazu u crkvu koji su pokušavali da im objasne da je neophodno da u crkvi bude ograničen broj ljudi od pet do 10, a ostali da stoje raspoređeni ispred.

Međutim, ja kao sveštenik u toku službe nisam mogao da izađem i da svakog ponaosob vučem za rukav. I na kraju liturgije sam upozorio da se sprovode propisane mere i da je to pravi odgovor kao hrišćana da treba da budemo odgovorni jedni za druge – ispričao je nakon liturgije sveštenik hrama koji je podignut u krugu bolnice Srećko Živković, a preneo Blic.

Međutim, i pored apela samog sveštenika, okupljeni vernici nisu marili ni za to, ni za televizijske kamere i fotoaparate novinara, već su nastavili služenje sa slavske trpeze.

“Bolnica nema ništa sa ovim okupljanjem”

U šta se pretvorilo obeležavanje slave valjevskih lekara iznenadilo je i dr Aleksandru Milutinović, načelnicu Odeljenja onkologije, koja je bila domaćin ovogodišnje slave.

– Videli ste da ovde nije bilo mojih kolega, jer u skladu sa ovom epidemiološkom situacijom ove godine slavu obeležavamo najskromnije moguće. Nema gostiju, nema slavlja, sve kolege su na radnom mestu, radi se u posebnom režimu. Bolnica zaista nema ništa sa ovim okupljanjem, sveštenik je pokušao sve što je bilo u njegovoj moći, ali… – prokomentarisala je ovo okupljanje dr Milutinović.

Dok su se vernici gurali u gošćenju, po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u bolnici se na lečenju od posledica Kovid-19 leči 80 pacijenata, od kojih je 58 iz Valjeva, osam iz Ljiga, pet iz Mionice, te po troje iz Lajkovca, Osečine, i Uba.

Za poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 56 Valjevaca, a tri osobe su preminule od posledica zaraze.

Policija može da piše kazne od 5000 dinara za nenošenje maske i nepoštovanje distance na licu mesta

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link