U hladnim jesenjem danima nema ništa bolje od domaćih kuvanih jela „na kašiku“ da pošteno zagrejete vaš stomak, a danas smo se odlučii za klasiku – slatki kupus sa junetinom.
Možete ga praviti tokom čitave godine, a pored toga što je izuzetno ukusan, veoma se lako sprema.
Inače, poznato je da konzumacija kupusa ima brojne zdravstvene benefite.
Odličan je za jačanje imunog sistema, jer ovo „superpovrće“ sadrži velike količine vitamina C i K, antocianini utiču na smanjenje upalnih proces u organizmu, a takođe poboljšava proces varenja.
Pored toga što štiti srce, pozitivno utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola i snižava krvni pritisak, a dobar je i za održavanje zdrave srtukture kostiju, pa je koristan u prevenciji osteoporoze, piše Cleveland Clinic.
Potrebni sastojci:
- 500 grama junećeg mesa
- 1 veća glavica kupusa
- 3 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 konzerva paradajz pelata (ili pasiranog paradajza, a može i svež)
- parče domaće dimljene kobasice
- 3 kašičice slatke aleve paprike
- ulje
- lovorov list
- vegeta
- so
- biber
Način pripreme:
Junetinu iseckati na krupnije kockice (bolje uzeti prošarane delove mesa da kupus bode sočniji), a zatim oprati i ostaviti da se ocedi.
U dublju šerpu naliti ulje, taman da lepo pokrije dno, pa dodati iseckani crni luk i dinstati na srednjoj vatri, dok ne postane staklast, uz povremeno mešanje.
Ubaciti sitno sečeno meso i dinstati desetak minuta, taman da dobije lepu sivkastu boju, a potom dodati šargarepu iseckanu na kolutiće i kuvati sve zajedno par minuta.
Za to vreme glavicu kupusa oprati, isekcati na deblje režnjeve i dodati u šerpu.
Nakon desetak minuta kuvanja, uz povremeno mešanje, dodati iseckanu papriku, konzervu paradajz pelata i začine – 3 kašičice aleve parike, biber, so i 2 kašike vegete. Dobro izmešati varjačom.
Ubaciti iseckano parčence domaće dimljene kobasice, taman da da dobar šmek i naliti vodom da ogrezne, tj. tek da prekrije meso i kupus. Dodati 2-3 lovorova lista.
Opciono, ukoliko volite da slatki kupus bude malo gušći, možete dodati i dva-tri krompira, taman da skrob zgusne jelo.
Kuvati oko dva sata na laganoj vatri, u polupokrivenoj šerpi uz povremene mešanje, da meso omekša – junetina je uvek lepša i sočnija kada se kuva malo duže.
Probati da li jelo dovoljno začinjeno i po ukusu eventualno dodati još soli, bibera i vegete.
Isključiti šporet i ostaviti na ringli još 15-ak minuta da se jelo malo ohladi, a zatim servirati u dublje tanjire.
Prijatno!
Dodaj komentar