Novi Sad

Dok je Dobrile Novkov, živeće klasičan balet u Novom Sadu! Škola La Sylphide slavi 30 godina postojanja

baletska-skola-novi-sad

Taman kad smo pomislili da je kultura u našem gradu izdahnula i da je, nekada, tako razvijena novosadska pozornica za decu zauvek spustila zavese, otkrivamo jedan pravi bastion i utočište kulture i umetnosti za decu.

Jeste li znali da u Novom Sadu postoji i da i dalje uspešno radi jedna od najstarijih privatnih škola klasičnog baleta u Srbiji i regionu? Ta škola je jedna od retkih koja ne odustaje od ruskog principa nastave – metod zasnovan na nastavnom planu sanktpetrburške Akademije Vaganove.

Ovaj nedostižan nastavni metod oblikuje svetske igrače i koreografe više od sto godina.

Predstavljamo vam najstariju privatnu školu klasičnog baleta u Novom Sadu – La Sylphide! Ove godine oni obeležavaju veliki jubilej – pune tri decenije postojanja.

baletski-studio-novi-sad

– Prošlo je kao tren i ne nameravamo da stanemo. Nadam se da će ova naša zajednička pirueta još dugo da se okreće – rekla je za Luftiku Dobrila Novkov, vlasnica, koreograf i profesor škole.

Deci, deci, kulture dajte deci

30 godina Dobrila Novkov, nekadašnja solistkinja baleta SNP-a, stvara generacije dece osvešćene lepotom umetnosti.

Nisu sva ta deca postala vrsni baletski plesači, iako ćete neke njene učenike sigurno videti na najvećim srpskim i svetskim pozornicama, ali sva “Dobrilina deca” danas nepogrešivo, već na prve taktove, prepoznaju Čajkovskog.

balet-novi-sad

I svi do jednog dele nezaboravne uspomene na časove klasičnog baleta u centru Novog Sada, tremu pred veliki nastup na Zmajevim dečijim igrama i svoj prvi naklon publici.

Povezuju ih još i pravilno držanje, ravna leđa i podignuta brada. Uvek i u svakoj situaciji.

Zašto je klasičan balet odlična vannastavna aktivnost za decu?

U prostorijama škole La Sylphide vlada stroga ali inspirativna atmosfera. Klinci su koncentrisani, slušaju i trude se.

Dobrila ima i pomoćnicu, bivšu učenicu Sonju. Ona daje primer, izvodi vežbe sa velikom preciznošću, dok Dobrila obilazi decu i podiže im glavice, ispravlja kolena i ramena.

– Nije reč samo o pokretu, plesu. Ova deca su u fazi ubrzanog razvoja i rasta. Vrlo je važno da im se sada postavi držanje, da vežbamo stopala i predupredimo eventualne deformitete – kaže Dobrila.

balet-dobrila-novkov

Pored dobrobiti za zdravlje, pravilan razvoj skeleta i mišića, Dobrila ističe da klasičan balet kod dece neguje zdravo samopouzdanje, osećaj pripadništva, ali i liderstva.

– Pored svega toga, klasičan balet ih uči i disciplini, odgovornosti, ali i osećaju za lepo i kulturu. Zaista je mnogo dobrobiti, posebno za decu predškolskog i ranog školskog uzrasta. Na kraju krajeva, klasičan balet je nezamenljiva osnova za onu decu koja će se kasnije oprobati u drugim vidovima plesa ili gimnastici – ističe naša sagovornica.

Kada je najbolje vreme za upis na klasičan balet?

Prema bogatom iskustvu jedne od najvećih novosadskih balerina, najbolje vreme za započinjanje učenja baleta je detetova peta godina.

– U našoj školi postoji program i za mlađe, za decu od 3 godine. Lepo je i nije pogrešno da krenu ni tako rano, jer je program prilagođen njima, ali iz iskustva, najveći potencijal stvaramo kod dece koja nam se pridruže oko pete godine. Oni su tada malo zreliji, mogu da prate nastavu, da aktivno učestvuju, a opet je to najbolje vreme i za postavljanje osnova. Kako onih plesnih, tako i fizičkih  – kaže Dobrila.

U baletskoj školi Dobrile Novkov nastava je organizovana u nekoliko grupa:

Časovi za devojčice i dečake:

  • Od 3-4 godine – hod, koordinacija, pokret
  • Od 5 godina – klasičan balet (gipkost, muzikalnost, disciplina)
  • Od 9 godina – osnovna škola klasičnog baleta (sa sertifikatom)

Časovi za odrasle:

  • Klasičan balet i pilates
  • Pripreme za srednju školu – klasičan balet i savremena igra

Ruski metod nastave

Da nije reč o običnoj baletskoj školi, jasno je već na prvom času. Deca prilikom upisa prolaze (neprimetno) vrlo detaljnu audiciju. Dobrila se lično upoznaje sa svakim detetom, proverava im gipkost stopala, držanje, posmatra figuru i stav.

Deluje da im odmah određuje ulogu u narednoj predstavi, a i da već ima jasan plan na čemu bi sa datim detetom najpre trebalo raditi.

Iako je disciplina stroga, deca na početku i na kraju časa imaju po nekoliko minuta “slobodnog vremena”. To vreme svi kao jedan koriste da oponašaju prave balerine i baletske plesače, vrteći se po sali.

krcko-orascic-balet

Upravo je to momenat kom Dobrila obavezno prisustvuje i krajičkom oka ih posmatra.

– Tu se pored smisla za pokret i muzikalnost nazire i detetov karakter. Tada vidim o čemu maštaju. Ko je stidljiv, ko prodorniji… Šta je ko zamislio… Vrlo je zabavno. Imamo pretalentnovanu i divnu decu – zaključuje Dobrila kroz osmeh.

Škola primenjuje metod nastave preuzet sa ruske Akademije Vaganove.

– Reč je posebnom metodu kojim se izgrađuje pokret, stav i držanje. To je razvoj koordinacije pokreta, elastičnosti i plastika. Elegancija. Izrađivanje pokreta do perfekcije. Taj metod je vrlo zahtevan, detaljan, ali neprikosnoven u celom svetu – kaže sagovrnica Luftike.

Mnoštvo nastupa, koncerata i organizovanih poseta pozorištu

Učenici ove škole su u stalnoj pripremi novih predstava.

Redovni su učesnici Zmajevih dečijih igara i drugih festivala namenjenih deci. Pored toga, obavezan je i godišnji koncert škole, kada se sve uzrasne grupe udruže u stvaranju višečasovne magije i demonstracije svega onoga što su savladali u prethodnoj godini.

Poseta pozorištu je tradicija u školi La Sylphide.

– Smatram da je važno da deca posećuju pozorište. Mi kolektivno vrlo često idemo u SNP i mogu vam reći da je to omiljeni deo naših aktivnosti koje nisu vezane za časove. Deca uistinu uživaju u tim predstavama – rekla je Dobrila Novkov.

Obeležavanje jubileja

Velika je stvar trajati 30 godina, posebno u oblasti kulture i obrazovanja. Svesna je toga i Dobrila, te se naročito trudi da ove godine priredi nezaboravan godišnji koncert i da uzme učešće u manifestacijama povezanim sa Evropskom prestonicom kulture.

skola-baleta-novi-sad

– Čeka nas mnogo posla i mi zaista vredno radimo. Pandemija je sve, pa i nas poremetila onako kako se niko nije mogao nadati, ali držimo se. Pred nama je izazov da za kratko vreme pripremimo program dostojan jubileja škole i da sa zadovoljstvom izađemo na sve prigodne novosadske manifestacije tokom ove godine – kaže Dobrila.

Kako objašnjava, nekoliko predstava je potpuno spremno. Potrebno je samo nove đake prilagoditi i uključiti uigranoj ekipi.

Ko je Dobrila Novkov, sugrađanka na koju možemo biti ponosni?

Dobrila Novkov je nekadašnja solistkinja i šef baleta SNP-a. Profesor je u Baletskoj školi u Novom Sadu.

Iz prebogate biografije izdvaja se i školovanje u Sankt Petrburgu u Rusiji.

Slobodno možemo reći da je ona deo prve garde profesionalnih baletskih plesača u našem gradu i pozorištu.

Među prvima je imala čast da odigra ulogu Žizele u istoimenom baletu.

Ideja za osnivanjem La Sylphide je, kaže, nastala onda kada je ispunila svoj igrački i pedagoški staž.

– Nisam htela da zauzimam mesto mlađima i otišla sam u penziju. Tada sam rešila da osnujem svoj studio, da prenesem svoje znanje i iskustvo na pokolenja koja dolaze – kaže Dobrila i dodaje da je to bio način da i dalje, na malo drugačiji način – kroz svoje đake, traje na “daskama koje život znače”.

Nastupi sa svetskim plesačima, na međunarodnim pozornicama, brojne glavne uloge… Svega je toga mnogo u Dobrilinom životom. I teško bi reči iznele svu važnost njene posvećenosti baletu i uticaju koji je imala na ovdašnje plesače.

O Dobrili najviše govore hiljade đaka koji su prošli kroz La Sylphide, a onda i hiljade onih koje je učila u Baletskoj školi.

Ipak, ponajviše, Dobrilu opisuje odgovor na pitanje koliko voli svoj posao.

– Ne da volim, nego obožavam svoj posao. Za mene je balet način na koji živim, nešto što je deo mene, bez čega ne mogu prosto da živim, kao bez vode i hrane.

Upis i uslovi

Trenutno je u baletskoj školi La Sylphide otvoren upis za decu uzrasta od 3 do 9 godina. Zainteresovani bi trebalo da požure, jer će upis uskoro biti zatvoren, zbog pripreme koncerata i nastupa.

Ukoliko vaše dete pokazuje sklonost ka igri i plesu, onda je La Sylphide izbor bez greške.

Sve informacije možete dobiti tako što ćete posetiti školu radnim danom od 17:30h do 20 časova na adresi Svetozara Miletića broj 47, a možete ih i pozvati na telefone 063/70-36-556 i 021/523-443.

Škola poštuje pravila ponašanja tokom pandemije, te je zbog toga zabranjen ulaz roditeljima u samu školu, ali oni mogu sačekati decu u dvorištu. Deca nisu u obavezi da nose maske. Obezbeđene su dezobarijere, a prostor se redovno dezinfikuje.

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

466 Shares
466 Shares
Share via
Copy link