Magazin

Mihin gest za vreme bombardovanja i dalje se prepričava: „Iskoristili smo popularnost da svetu prikažemo istinu“

mihajlović i stanković 1
Foto: MN Press

Mnogi naši sportisti su u periodu NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju služili kao ambasadori širom planete, u cilju sprečavanja bombardovanja.

Tragično preminuli Siniša Mihajlović je svoj uticaj koristio kako na terenu, tako i van njega, u kabinetima najvažnijih političkih figura.

Pamti se i dalje njegova kultna fotografija sa Dejanom Stankovićem, na kojoj stoji zagrljen sa majicom na kojoj ispisana poruka za prekid NATO bombardovanja u Jugoslaviji. Ona je ponovo postala aktuelna na društvenim mrežama, prenosi Telegraf.rs.

– Tokom tog bombardovanja mi smo pokušavali na neki svoj način da doprinesemo i da promenimo malo mišljenje tih ljudi koji su pričali loše o Jugoslaviji, Jugoslovenima i Srbima. Iskoristili smo tu našu popularnost, igrajući fudbal imali smo mogućnost da sazovemo konferencije za štampu i da idemo na televizije, da na neki način prikažemo pravu istinu. Ono što se stvarno dešavalo ovde, izjavio je Siniša u jednom od intervjua.

Svi igrači Lacija su na meču protiv Milana nosili majice sa „Peace, no war“, čime su hteli da pruže podršku svom saigraču i našoj zemlji.

– Imao sam veliku potrebu da važnim ljudima u Italiji, odakle su poletali avioni da bombarduju Jugoslaviju, kažem da je to što čine neopravdano prema mom narodu. Lično sam zatražio prijem kod sekretara italijanske vlade Minotija i premijera D’Amate. Moja jedina molba njima upućena bila je ‘Šta vlada Italije može da učini da se to bombardovanje smiri?’ Ono što je sigurno, bio sam primljen odmah. Nisam bio iznenađen, jer znao sam kolika je moja popularnost u Italiji. Razgovarali smo sat vremena i dobio sam jedan iskren odgovor. Premijer D’Amata rekao mi je da su oni protiv bombardovanja, ali i da su nemoćni, jer Italija je članica NATO-a, rekao je Mihajović.

Izvor: Telegraf.rs

„NATO bombardovanje 1999. godine izbrisano iz američke istorije“

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
29 Shares
Share via
Copy link