Magazin Novi Sad

Šeširi Kovač, tradicija duga 95 godina i simbol Novog Sada, nije im odoleo čak ni čuveni Rade Šerbedžija

ana naslovna
Foto: Luftika

Kad nekoga u Novom Sadu pitate gde ima da se kupi dobar šešir, odmah će vam odgovoriti u Poštanskoj ulici, pored nekadašnjeg bioskopa Jadran. Vremena se menjaju, bioskopi i radnje se zatvaraju, ali zanatska radnja „Šeširi i kape Kovač“, već 95 godina u kontinuitetu odoleva svemu, pa i zlom vremenu. Tajna je u kvalitetu i ljubavi, a i kako bi drugačije.

šeširi izlog
Foto: Luftika

Ana Filipović, vlasnica radnje i sama majstorica, treća je generacija koja ovaj izuzetan zanat čuva od izumiranja i na radost mnogih, ručno izrađuje šešire i kape od vrhunskih materijala koje nabavlja iz inostranstva.

pano porodica
Foto: Luftika

– Radnju je otvorio moj deda Stevan Kovač davne 1927. godine. Posao je nasledio moj otac, a poslednjih 20 godina ja samostalno nastavljam porodičnu tradiciju. Najstarija smo šeširdžijska radnja u Novom Sadu, koja radi neprestano, a i među najstarijim smo zanatskim radnjama inače. Iako sam građevinske struke, u radnji sam od malih nogu gledala kako otac i majka izrađuju šešire, pa je bilo prirodno da krenem njihovim stopama. Šešire i kape pravim ručno od najkvalitetnijih sirovina kao što su vuna i zečja dlaka, a na njih dajem garanciju od 20 godina. Nema dana da neko ne svrati u radnju, da mi se pohvali da je kupio šešir kod nas pre više decenija i da je i dalje kao nov. Osim starijh mušterija, koji kupuju stalno kod nas, dolaze i nove generacije mladih  –   priča za Luftiku Ana.

ana za pultom sa šeširima
Foto: Luftika

Merač za glavu jedinstven u svetu

Ana u radu koristi alatke koje je nabavio još njen deda Stevan. Neke su toliko retke da mogu biti i muzejski eksponati.

merač za glavu
Foto: Luftika

– Za precizno određivanje obima glave koristim i dalje merač za glavu koji je moj deda naručio iz Amerike. Saznala sam da danas postoji još samo jedan takav u Londonu. Takođe koristim i dalje stare drvene kalupe, sa preciznom numeracijom, kao i druge alatke kojima sečem obod šešira – objašnjava Ana i dodaje da joj je za izradu šešira potrebno oko pet sati.

drveni kalup
Foto: Luftika

– Proces rada je takav da prvo tuljak, materijal od koga nastaje šešir, stavljam na kalup da mu odredim numeru. Zatim ga kvasim, peglam, šijem, pravim mu željeni oblik, opšivam i na kraju ušivam znojnicu. Svi šeširi se mogu savijati i slagati, bez bojazni da će izgubiti prvobitni oblik – ističe naša sagovornica.

kaplin tuljak
Foto: Luftika

Kupci poznate ličnosti

Šeširi Kovač iz Novog Sada nadaleko su čuveni, jer kvalitetom ispunjavaju visoke standarde. Ne čudi onda što im nije odoleo ni najpoznatiji naš glumac u Holivudu, Rade Šarbedžija.

šerbedžija
Foto: Luftka

– Tokom održavanja Sterijinog pozorja, pre nekoliko godina, Rade Šerbedžija je boravio u Novom Sadu i došao je kod nas u radnju da pazari šešir. Takođe ima dosta i drugih javnih ličnosti, glumaca, političara, književnika koji nose šašire iz naše radnje. Jedan od njih je i Petar Božović, za koga je prijatelj specijalno naručio šešir kod nas – ističe sagovornica Luftike.

Peaky Blinders kape

Pored šeširdžijskog zanata, Ana je prateći nove trendove vrlo uspešno ovladala i zanatom izrade kapa. Šije ih takođe od vrhunskih materijala, kao što je vuna i lan. Tokom razgovora sa Anom u radnju je ušao i Novosađanin Miloš Hajder, koji nam je otkrio da ovde redovno kupuje kape i on, ali i njegov brat. Veoma je zadovoljan i izgledom i kvalitetom i zato su kape Kovač njegov izbor.

miloš hajder
Foto: Luftika

– Poslednjih godina u modi su kape koje su mušterije prozvale „Piki Blajnders“, po engleskoj seriji. Najčešće ih kupuju mladi. Mlađe mušterije, takođe traže i manje šešire – port pajk, koji su nešto između šešira i kape i vrlo su moderni – mišljenja je naša junakinja.

peaky blinders
Foto: Luftika

Cene niske u odnosu na kvalitet

Sve što je ručne izrade i od materijala kao što je vuna, lan ili zečja dlaka u svetu je vrlo skupo. Često strani turisti budu veoma prijatno iznenađeni kada u radnji Kovač vide šešir koji košta od 5.800 do 6.200 dinara, jer je u inostranstvu cena za tako nešto minimun 100 evra.

Kape su još povoljnije i koštaju malo preko 2.000 dinara. Kada se na sve to doda garancija od 20 godina, računica je jasna.

Novosadski obućari koji od kože stvaraju čaroliju čak i big size patofne za pijanistkinju iz Rima (FOTO)

 

383 Shares
383 Shares
Share via
Copy link