Magazin

Celo selo šmrče belo: Beogradski japiji na kokainu doživljavaju sebe uspešnijim

evro kokain
Foto: fcafotodigital, Getty Images/iStockphoto

Neretko se ovih dana govori o tajni uspeha beogradskih preduzetnika, o onom „magičnom prahu“ koji ih ostavlja budnima i efikasnima po više od 12 sati. Ime mu je kokain, važi za elitističke droge i zaslužan je za četvrtinu akutnog srčanog udara kod mlađih od 40 godina.

U razgovoru za tv Prva, dr Marija Dabetić, specijalistkinja psihijatrije sa Instituta za mentalno zdravlje, otkriva da nije retko da se zavisnici pravdaju stresom koji ih je naterao na zloupotrebu droga, a neretko se kao izgovor navodi težak život, pritisak na poslu ili van njega.

Upitana za konkretan slučaj „beogradskih japija“ i da li je upotreba baš kokaina, a ne neke druge droge, zapravo znak za statusni simbol, doktorka Dabetić, odgovara:

Dr Marija Dabetić
Foto: Printskrin

– Sama cena kokaina svrstava ga u elitne droge, jer je za njega potrebno izdvojiti mnogo veću sumu u poređenju sa drugim psihoaktivnim supstancama. Kod nas je oko 80 evra. Možda oni koji mogu sebi da ga priušte doživljavaju sebe uspešnijim, ali mnogi od njih žive van svojih finansijskih mogućnosti.

Ona ističe da „drogiranje nije trend  ali će zauvek biti prisutno u društvu.

Kanabis prvi u EU, kokain drugi

U EU, kako prenosi doktorka Dabetić trenutno je najkorišćenija droga kanabis a drugi na listi prioriteta je kokain.

– Trendovi jesu dolazili sa zapada, kokain je zanimljiva droga jer ne daje jaku fizičku zavisnost u odnosu na recimo heroin. Kod kokaina je psihološka zavisnost jaka, koja nije ništa manje opasna od fizičke zavisnosti – napominje doktorka, te dodaje:

– Brži, pametniji, omnipotentni – korisnici postaju samo u svojim očima. Kokain negativno utiče na ceo organizam, od ubrzanog srčanog rada, preko povišenog pritiska… Kokain je zaslužan za četvrtinu akutnog srčanog udara kod mlađih od 40 godina.

Zašto se stvara zavisnost

Doktorka objašnjava da posle tolike količine dopamina, odnosno hormona sreće i zadovoljstva koji se luči nakon konzumacije kokaina, „teško se vraćate na normalna zadovoljstva“. U prevodu nakon što se oseti 100 puta veća količina sreće nego u „strejt“ stanju, malo ko je voljan da se vrati življenju uobičajene radosti.

– Ne znam da li su narkotici dostupniji, ali postoji povećano korišćenje kod mlađe populacije. Kanabis je kao najjeftiniji i najdostupniji u Srbiji, pored sintetskih droga i kokaina – navela je doktorica.

Izvor: B92

Beogradska picerija u kojoj kada poručite picu s pavlakom dobijete spid, a umesto feferona paket trave

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link