Magazin Putovanja

Selo bez stanovnika u koje dolaze ljudi iz celog sveta samo da jedu jagnjetinu

malo-grablje
Foto: Cirkovic Milos/Shutterstock

Selo Malo Grablje u Hrvatskoj vredi posetiti bar jednom u životu, a evo i zašto.

Neposredno iznad zaliva Milne na Hvaru, u kamenoj klisuri ugnezdilo se Malo Grablje. Napušteno seosko naselje nalazi se severoistočno od strmih stena Motokita, na obroncima prema starom putu od grada Hvara do Velog Grablja.

Okolni maslinici i vinogradi daju predstavu o tome kako je nekada izgledao život u sada pustom selu, pre nego što su ga stanovnici napustili.

Napuštene kamene kuće bez vrata i prozora koje se stapaju sa prirodom, mlin koji čeka da otkrijete, štala i crkva stvaraju savršenu filmsku pozadinu.

Komunalni mlin za masline sa dva točka sagrađen je 1884. godine. U nadograđenoj „komunalnici“ bila je zadruga, a potom i stan za učitelja čiji prozor na drugom spratu i danas služi kao uspomena na neka davna vremena.

Danas u Malom Grablju možete videti samo nekoliko zaljubljenika u jogu koji posle izlaska sunca dolaze da vežbaju ispred crkve Sv. Teodora ili svratite u kafanu Stori Komin, ali samo u sezoni. Tu se jedu hobotnica i jagnjetina na žaru, najbolje uz domaće vino.

Ne zamarajte se jelovnikom, već se prepustite u ruke domaćinima koji će vam preporučiti šta da jedete.

Otkako je The New York Times svojevremeno objavio priču o konobi Storu Kominu, Amerikanci i turisti iz celog sveta dolaze da se uvere da li je ovo skoro zaboravljeno mesto vredno pažnje.

Uzimajući u obzir broj pohvala na TripAdvisoru, avantura dolaska do mesta je itekako vredna toga.

Ako krenete uzbrdo, stići ćete do Velog Grablja, gde možete sresti nekoliko turista koji beže od letnje gužve. Zanosni šetači iz Malog Grablja kreću do Brusja peške.

Ime mesta je prvi put zapisano 1538. godine, a na austrijskoj katastarskoj karti zabeleženo je 1934. godine. Zbog izolovanog položaja, zadržao je prvobitnu prostornu organizaciju iz 19. veka, pa je šetnja kroz grube kamene blokove koji čine sokake kao vremeplov u prošlost, prenosi punkufer.hr.

Najtiše selo na svetu nalazi se u Kašmiru: „Svaka porodica je pogođena ovim proklestvom“

Čitajte Luftiku na Google vestima

34 Shares
Share via
Copy link