Novi Sad

Sazvežđe podrške, besplatna psihološka pomoć za mlade od 15 do 30 godina

sazvežđe podrške
Foto: Lilit Andric

Rezultati Istraživanja “Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške”, sprovedenog u martu 2022. posredstvom projekta nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, pokazali su da se oko trećine stanovništva Srbije može smatrati psihički ugroženim.

Prisutne simptome depresije ima 15,6 odsto stanovništva, 7,2 odsto simptome anksioznosti, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida. Među posebno ugroženom kategorijom nalaze se i mladi između 15 i 30 godina.

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se sa nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, a još je više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti.

Psihološkinja EDIT centra, Milana Katašić kaže da mlade najviše muči anksioznost, depresija, napadi panike, da često razmišljaju o suicidu, kao i da mnogi dolaze sa iskustvom nasilja u porodici.

– Mnoge probleme možemo prevenirati ako se na vreme odreaguje, 90 odsto psihijatrijskih problema se javljaju u period adolescencije. Ako na vreme pružimo adekvatnu podršku ne mora se razviti u ozbiljan problem, objašnjava Katašićeva.

Istraživanje Centra “Srce” na uzorku od 130 mladih osoba sa problemima mentalnog zdravlja iz Novog Sada pokazalo je da najveći broj ispitanih (70%) oseća uznemirenost i napetost, zatim je najprisutnija slaba motivacija (66%), loša koncentracija (62%) i osećaj bezvoljnosti (62%). Pored navedenih mladi su dodali i nekoliko drugih – anksioznost,
ignorisanje obaveza, iscrpljenost i umor, suicidnost, osećaj izolovanosti, autodestrukcija…

Organizacije koje se bave prevencijom suicida, ali i mladima, objašnjavaju da je više razloga za tako poraznu sliku.

– Zdravstvena zaštita u oblasti mentalnog zdravlja u Srbiji mladima nije lako dostupna, a barijere u pristupu sa kojima se mladi suočavaju jedan su od razloga za netraženje psihološke podrške. Takođe, za privatnu praksu psihološkog savetovanja treba izdvojiti nemalu svotu novca, te je i to razlog što mnogi od njih, sa problemima mentalnog zdravlja, pokušavaju da se izbore sami, priča Dobrila Marković iz OPENS-a.

sazvežđe podrške
Foto: Lilit Andrić

Sazvežđe podrške

Kroz Klub za mentalno zdravlje Sazvežđe podrške OPENS-a u Novom Sadu, psihološka podrška besplatno je dostupna za mlade od 15 do 30 godina. Sazvežđe podrške je neformalna mreža koja okuplja 14 organizacija i institucija koje u svojim programima imaju program psihološke podrške mentalnom zdravlju mladih.

Članice radne grupe Sazvežđe podrške:  Sos ženski centar, IZ KRUGA – VOJVODINA, Novosadski humanitarni centar, Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grupa „IZAĐI“, Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevencija suicida „Srce“, Udruženje građana Patrija, EDIT centar, Omladina Jazas Novi Sad, АКТИВ НС, Mental HUB, XY Spectrum, OPENS.

Sazvežđe podrške nastalo je 2020. godine kao odgovor na izazove pandemije, kaže Dobrila Marković iz OPENS-a.

– Klub za mentalno zdravlje i psihološku podršku mladima “Sazvežđe podrške” je bezbedno, inkluzivno, neosuđujuće mesto gde svi mladi imaju pristup besplatnoj, sveobuhvatnoj, kontinuiranoj psihološkoj podršci koju pružaju edukovani stručnjaci, gde se mladi i njihovo iskustvo poštuju i prema njima se postupa dostojanstveno, kaže Markovićeva.

Ona dodaje da se mladima na taj način pruža bezbedno, podržavajuće okruženje u kojem mogu da se povežu sa vršnjacima, steknu veštine, dobiju podršku i uče o sebi.

Usluge Kluba za mentalno zdravlje “Sazvežđe podrške” tokom prošle godine koristilo je preko 2.000 mladih, a pruženo je skoro 12.000 usluga, među njima usluga individualnog razgovora, grupne podrške, podrške putem mejla, telefonom ili četom.

– Često se smatra da mladi imaju predrasude i da se teško obraćaju za pomoć. Rad u okviru kluba za mentalno zdravlje i psihološku podršku mladima “Sazvežđe podrške” pokazuje da su mladi svesni značaja mentalnog zdravlja, da žele i javljaju se za pomoć i podršku, posebno kad je prilagođena njima. Sada je potrebno razvijati više prostora i mogućnosti na kojima mogu tu pomoć dobiju, ističe Slavica Ranisavljev Kovačev iz OPENS-a.

U saradnji sa UNICEF-om kreiran je i sajt www.svejeok.rs napravljen po one-stop-shop modelu koji na jednom mestu okuplja različite usluge za mlade kojima je potrebna pomoć u pogledu mentalnog zdravlja. Tokom prošle godine sajt je posetilo skoro 68 hiljada korisnika.

Srbi decu još vaspitavaju batinama, evo šta psiholog kaže o tome

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link