Magazin Novi Sad

Stara vojvođanska kuća u Petrovaradinu postala dom za kojim i bogati plaču (FOTO)

kuca
Originalni objekat je bio u dosta lošem stanju ali konstruktivno dobar; Foto: Đina Mandić

Jedna klasična vojvođanska kuća dobila je potpuno osvežen izgled s modernim materijalima, kao i dnevni boravak koji se portalima otvara ka dvorištu i impresivnom bazenu.

Arhitekta Goran Obradović iz firme Numerus Inženjering potpisuje i projekat rekonstrukcije kuće u Okrugićevoj ulici u Petrovaradinu.

Kako autor arhitekture navodi za portal Gradnja, želja klijenta je bila rekonstruisati objekat građen šezdesetih godina prošlog veka i dati mu savremenu notu.

Originalni objekat je bio u dosta lošem stanju ali konstruktivno dobar. Stolarija je bila drvena i nefunkcionalna, fasada je otpadala na pojedinim delovima, a unutrašnja obrada je takođe bila zastarela.

okrugiceva-obradovic-naslovna
Foto: Đina Mandić

– Parketi, obrada podova i zidova – sve je to datiralo iz vremena kad je objekat građen i nije odgovaralo vlasnicima koji su želeli udobnost, kvalitetne materijale i savremenu estetiku – objašnjava Obradović.

Od stare konstrukcije, zadržan je ceo deo objekta ka ulici – raspored sa dve sobe ka ulici, kupatilom i još jednom sobom, koja je sad pretvorena u garderober.

Porušen je manji deo objekta ka dvorištu i umesto njega je dograđena prostrana dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom, a ta dogradnja je skoro jednake površine kao postojeći deo kuće.

Oblikovanje novog rešenja je direktno diktirano oblikovanjem postojećeg objekta koji su autori hteli da zadrže u što većoj meri.

dnevna soba
Dograđena je prostrana dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom; Foto: Đina Mandić

Tako je zadržan raspored koji je kuća prvobitno imala, a to je standardni raspored vojvođanske kuće sa dve sobe prema ulici na koje se dalje nastavljaju funkcije u dubinu prema dvorištu.

– Kuća je ostala prizemna, a ono što je dodato su savremena materijalizacija, dnevni boravak koji se portalima otvara ka dvorištu i bazen – navodi Obradović.

Kuća sadrži četiri spavaće sobe, od čega je jedna pretvorena u garderobu, dva kupatila, vešernicu i prostran dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom.

Sobe, kupatila i vešernica su smeštene u stari deo objekta, a prostrani dnevni boravak je zajedno sa kuhinjom i trpezarijom smešten u novi deo prema dvorištu, otvara se ka njemu velikim staklenim portalima.

Enterijer je, navodi Obradović savremeno oblikovan, a otvaranjem dnevnog boravka ka spolja i dvorište postaje deo enterijera.

bazen dvoriste
U intervenciju je spadala i izgradnja bazena u dvorištu; Foto: Đina Mandić

Pejzažno uređenje je oblikovano tako da se zadrži sto veća površina pod travom.

– Izazov je bio zadržati velike zelene površine ali i formirati popločano mesto za sedenje i boravak oko bazena – ističe Obradović.

Ovo je, dodaje, rešeno tako što je bazen sa pomoćnom kućicom i nadstrešnicom za sedenje smešten uz samo dno dvorišta, uz među sa susednom parcelom, a sve površine između bazena i objekta su ostavljene kao travnate.

Ostatak teksta i još atraktivnih fotografija pogledajte OVDE!

Oronula ‘vila promaja’ prodaje se za skoro 800.000 evra, a sve to zbog jedne Marije

310 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap