Ljubimci Putovanja

10 saveta za putovanje sa kućnim ljubimcem

Spremate se za put sa kućnim ljubimcem? Da biste u potpunosti uživali u toj avanturi bilo bi dobro da se ne vreme pripremite kako bi putovanje bilo što lakše i za vas i za vašeg prijatelja.

Novosadski veterinar daje deset saveta za putovanje sa kućnim ljubimcem koji će vam sigurno biti od koristi.

Ovo je moje mesto!

Kućni ljubimac bi trebalo da zna gde mu je mesto u kolima i da se ono ne menja. Ćebence, omiljena igračka ili neki drugi predmet će pomoći da zavoli baš tu poziciju.

Veži me, molim te!

Ako vozite psa na zadnjem sedištu, trebalo bi ga vezati. Postoje posebno dizajnirani pojasevi za pse koji će omogućiti sigurnu vožnju i vama i vašem kućnom ljubimcu.

Buka nije u modi

Povišena buka ne šteti samo ljudima, već i životinjama. Studije su pokazale za lovački psi, koji često slušaju pucnje, imaju oslabljen sluh. Isto važi i ako se sluša preglasna muzika, posebno u malo prostoru, kakvo je unutrašnjost automobila. Prema tome, pažljivo s muzikom.

Balavko

Ako vaš paš prilično bali, linja se ili samo prljav od igranja u blatu, preporučljivo je zadnji deo automobila prekriti nekom širom tkaninom. Neki proizvođači nude i posebnu prekrivku koja se lako instalira, a još lakše pere i prekriva celokupan prostor zadnjeg sedišta.

Vreme je za pauzu

Duga putovanja su naporna. Pauza na svaka dva do tri sata je poželjna i kada je vaš ljubimac u pitanju. Osim za šetnju, iskoristite pauzu i za hranjenje.

Oni ne vole saune

U nekim zemljama ostavljanje životinja zaključane u kolima nije dozvoljeno. Ako ovo i radite, povedite račune, ne samo da li je u skladu sa zakonom, već i kolika je spoljašnja temperatura. Kao što smo pisali, temperatura u parkiranom automobilu raste neverovatnom brzinom, što može dovesti mnoge ljubimce u smrtnu opasnost.

Pravila, pravila…

Samo ljubimci, koji reaguju na osnovne komande, mogu da se voze na zadnjem sedištu. Vožnja zahteva punu koncentraciju i najmanje ometanje može dovesti do nesreće. Zato bi većinu mačaka bilo pametnije voziti u njihovoj putnoj kutiji ili u krilu nekog od putnika.

“Ne odgovaram za postupke”

Kupili ste slatko, malo prase koje je poraslo i postalo poveća svinja. Ne brinite jer moderni automobili mogu i njih izdržati. Naravno, ne na zadnjem sedištu, već u gepeku, koji bi trebalo opremiti otpornim gumenim “podom” koji je lak za čišćenje.

Sve je tu!

Pre nego što krenete na duži put, spremite poseban putni paket za vašeg ljubimca. On treba da sadrži dokumenta, lekove, posudu za hranjenje, hranu i vodu. Pored toga treba poneti jednu do dve omiljene igračke, sredstva za čišćenje, kese, kao i ćebe.

Mali kućni ljubimci

Ako mislite da mali ljubimci predstavljaju i mali “problem” u vožnji, varate se. Držite ih na sigurnom i nikako ih nemojte pustiti sa “švrljaju” po kolima jer mogu lako da nastradaju ili da vas dovedu u opasnu situaciju.

putovanje-sa-kucnim-ljubimcima
Pixabay

Automobil, koji će zadovoljiti i vašeg četvoronožnog člana porodice, treba da ima određene karakteristike. Pre svega, taj model bi trebalo da ima veliki prtljažnik, koji je lako dostupan ljubimcu. Ovo je posebno bitno vlasnicima velikih pasa, jer ako je prostor teže dostupan, to znači da psa morate podići i uneti u auto.

Celokupni enterijer nikako ne sme biti svetao, jer će prouzrokovati svakodnevna (bezuspešna) čišćenja. Ne bi bilo loše da imate zatamnjena stakla, jer kao što smo napisali ljubimci veoma teško podnose vrućinu.

Mogućnost postavljanja rešetki koje sprečavaju ulazak ljubimaca u putnički deo je takođe bitna opcija.

Vlasnici se slažu da auto mora imati dobru ventilaciju kako bi brzo i efikasno izbacio neretko loš miris kućnog ljubimca. Vlasnici većih pasa, koji se voze na zadnjem sedištu, ističu i da je lepo ako se u kolima sedi više, jer na taj način njihovi ljubimci mogu lako da gledaju kroz prozor.

I, naravno, idealan automobil za vašeg psa mora da pruži udobnu vožnju kako njemu ne bi bilo muka. Vlasnici ističu da sportske mašine sa tvrđim ogibljenjem ljubimci nikako ne vole.

Britanski automobilski magazin “What Car?” organizovao je izbor za najbolji automobil pogodan za kućne ljubimce, prvenstveno pse.

Najbolji u svojim cenovnim kategorijama su SUV-ovi “suzuki vitara”, “mazda CX-5” i “lend rover diskaveri”, kao i karavanske verzije Škodinih modela “oktavija” i “superb”, i “mercedesa E klase”.

A idealan automobil za vas i vašeg četvonožnog prijatelja, po mišljenju čitalaca ovog magazina, je “mazdu CX-5”. Istaknut je velik i ravan gepek, koji ima mogućnost automatskog i veoma tihog zatvaranja. Uz to, udobnost u vožnji je na visokom nivou, kao i dobar odnos cene i kvaliteta.

Pored ovih karakteristika, prenećemo i mišljenje jednog vlasnika koji je za kupovinu neke jeftinije opcije jer pas generalno nije neko ko mnogo vodi računa o enterijeru.

mazda
Promo

10 znakova koji pokazuju da vas vaš pas obožava

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link