Lifestyle

Saveti uz koje će vaša božićna zvezda trajati do sledećeg Božića

Iako je božićna zvezda jako popularan cvet i gotovo neizostavan detalj u većini domova tokom božićnih i novogodišnjih praznika, izuzetno je teška za održavanje. Stoga vam donosimo nekoliko saveta uz koje će vam ovaj cvet biti u punom cvatu i sledećeg Božića.

Držite je na toplom mestu sa umerenom količinom svetlosti

Ovaj cvet inače potiče iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu pa iz tog razloga voli toplotu. Nakon kupovine božićne zvezde svakako pripazite da je ne čuvate duže vreme u hladnom autu. S druge strane, previsoka temperatura takođe nije poželjna pa je nemojte držati tik do radijatora. Ne sme se držati na mračnom mestu, ali ni na direktnom suncu. Botaničari savetuju kako ova biljka nikako ne sme da bude na promaji, odnosno ne podnosi ni nagle promene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

Pripazite na zalivanje

Previše zalivanja će vrlo brzo uništiti biljku. Tek kada se zemlja u saksiji potpuno osuši, potrebno ju je zaliti ponovo. Isto tako, cvećari preporučuju da se zaliva odozdo, tako što se u podmetač sipa voda koja će prekriti površinu istog. Po pravilu bi biljku trebalo zalivati jednom do dva puta nedeljno. Takođe, preporuka je da se jednom mesečno zalije s tečnim đubrivom.

bozicna-zvezda-cvetic

Na proleće skratite izdanke

Iako je teško obezbediti optimalne uslove za uzgoj ovog sobnog bilja, važno je imati na umu da se promenom godišnjih doba menja i način održavanja. Tako je u martu potrebno postepeno smanjiti zalivanje. Zatim nakon što biljci otpadnu listovi, a stabljike se u potpunosti posuše, nove izdanke skratite na 10 cm visine. Početkom ili sredinom maja možete ponovo početi sa normalnim zalivanjem, odnosno treba da održavate zemlju vlažnom, a biće potrebna i primena tečnog đubriva. Kada počinju ponovo da niču novi izdanci, slobodno ih skratite. U jesen od 10. do 20. oktobra kada se skrate dani i smanji dnevna svetlost, pripazite da božićna zvezda ima dovoljno svetla, ali i da temperatura prostora bude minimalno 15 stepeni. Uz primenu ovih saveta, vaša božićna zvezda mogla bi zablistati i sledećeg Božića.

Najukusniji zimski kolačići

zdravakrava

PARTNERI SAJTA


93 Shares
Share via
Copy link