Lifestyle

Savet za roditelje: Mališani ne smeju biti ispred ekrana duže od sat vremena

Činjenica je da smo u današnje vreme svi svoje oči iskvarili gledajući u razne vrste ekrana, ali najviše štete od toga imaju deca. Svaka odrasla osoba je svesna loših uticaja koji se gomilaju sedeći pred televizorima i kompjuterima, ali rešenje ovog problema treba da se sprovodi brzo.

Ako ne možemo da spasimo sebe, jer radimo za računarima, možemo našu decu – piše Zelenaučionica.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da deca mlađa od pet godina ne bi trebalo da provode više od sat vremena pred ekranom, a deca mlađa od godinu dana nimalo.

U prvom uputstvu te agencije Ujedinjenih nacija navodi se da deca ispod pet godina ne bi trebalo da provode ispred ekrana više od sat vremena svakog dana, i da je bolje manje.

Smernice SZO donekle su slične preporukama Američke akademije za pedijatriju koja je predložila da deca mlađa od 18 meseci treba da izbegavaju ekrane, osim video četova.

Neke grupe su navele da je ZSO u smernicama zanemarila potencijalne koristi od digitalnih medija.

Direktor istraživanja Oksfordskog internet instituta Endrju Pžibilski rekao je da se SZO u smernicama previše fokusirala na kvantitet vremena pred ekranom i da “nije uzela u obzir sadržaj i kontekst korišćenja”.

10 dokaza da si super tetka

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link