Magazin

Savet Vladete Jerotića nepogrešiv je način da proverite kakav će vam biti brak čak i pre nego se venčate

vladeta
Printscreen

Njegova mudrost i jednostavnost mnogo fale našem društvu u ovom ludom vremenu.

Kao i uvek, uvek je imao prave reči za sve generacije.

Ukoliko imate u planu da „stanete na ludi kamen“, trebalo bi da poslušate savet akademika Vladete Jerotića.

Čuveni srpski akademik, lekar, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić posvetio je svoj dugogodišnji rad istraživanju o braku, porodici i razvoju dece.

Njegove teorije se i dan danas citiraju i prepričavaju, štaviše, našle su svoje mesto i na društvenim mrežama i vrlo su popularne i deljene među mlađom generacijom.

Ovog puta, jedan nalog na TikToku objavio je Vladetin savet muškarcima kako da provere pre venčanja kako će im brak izgledati. Na pomalo duhovit način, ali u svom prepoznatljivom stilu, uvek iskren i realan, naš poznati neuropsihijar je poslao poruku svim mladim parovima:

– Mladi, idite obavezno u kuće roditelja vaše buduće žene. Obavezno! Onako kako žive otac i majka, tako ćete i vi živeti – rekao je Vladeta.

On je u svojoj knjizi „O braku“ istakao i sedam tipova muškaraca zavisno od njihovog odnosa prema ženama. Prema načinu na koji gleda ženu, muškarac može biti: nežan, sažaljiv, potcenjivački, požudan, uplašen, ravnodušan ili požudan tip.

@srbijuupoznajПорука за младе -Владета Јеротић- Извор: РТС ТВ лица Линк целог видеа: https://www.youtube.com/watch?v=OU1LC9XogFg♬ original sound – srbiju_upoznaj

Tokom dugogodišnjeg istraživanja, Vladeta je posebnu pažnju pridavao najranijem razvoju dece, i važnosti koju roditelji imaju u tom periodu, pa se tako i ovom prilikom osvrnuo na razvedene brakove, odnosno na model koji se prenosi s kolena na koleno.

– Rastavljeni brakovi, u tri generacije rastavljeni, pa to nije nasleđe, to je model ponašanja – istakao je naš čuveni akademik.

On je naglašavao i pre da je dete prve tri godine slabo i da mora biti uz roditelje, a ne samo uz majku ili oca. Ali da treba i te majke i očeve hvaliti koji su odgajili dete bez onog drugog roditelja, iako je njegovo stručni mišljenje da to nije dobro.

A jedna od Vladetinih lekcija koju je voleo da deli sa mamama u Srbiji jeste upravo ona koju je naučuo na primeru švajcarskih roditelja:

– Majka bi trebalo, to sam u Švajcarskoj naučio, Švajcarkinja završi fakultet, da mužu pokaže da može i ona, a onda se prve tri godine posveti deci. A prve tri godine psiholozi kažu da su ključne za formiranje karaktera. A tu su baš našli parovi da se svađaju i rastavljaju. Pa izdržite bar 3-5 godina da se volite.

Izvor: Zadovoljna Nova

Vladeta Jerotić u 92. godini održao oštroumnost, pamćenje čuvao uz pomoć jednostavnih vežbi

Čitajte Luftiku na Google vestima

22 Shares
Share via
Copy link