Magazin Svet

Predstavnici Srbije se povukli tokom glasanja o Rusiji u Savetu Evrope

vučić i putin
Foto: Printskrin

Tokom današnjeg glasanja o suspendovanju ruskih diplomata i delegata u glavnim telima Saveta Evrope (SE), delegati Srbije su odlučili da se povuku.

Kako se navodi saopštenju Saveta Evrope, pomenuta suspenzija se pre svega odnosi na Evropski sud za ljudska prava, ali će on nastaviti da pruža zaštitu ruskim građanima.

Prema pisanju Nove, predstavnici Srbije predstavnici Srbije izbegli su da glasaju za suspenziju Rusije u ovom telu, napuštajući salu kada je na red došlo glasanje o učešću ruskih diplomatskih predstavnika u telima SE.

Visković: Česta praksa prilikom izjašnjavanja o važnim pitanjima

Da ovakvo ponašanje nije neuobičajena praksa u diplomatskim krugovima objašnjava  nekadašnji ambasador SRJ u Sloveniji i ambasador Srbije Nemačkoj, profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

– Za konkretni slučaj nemam informacije. Možda naša delegacija nije imala dovoljno informacija ili nisu dobili instrukcije, pa zbog toga nisu hteli da učestvuju u glasanju. Naše delegacije su se uglavnom izjašnjavale po važnim pitanjima u prošlosti. Napuštanje sale tokom glasanja je česta praksa, posebno u Ujedinjenim nacijama – oni to nazivaju “glasanje nogama”. Tako postupaju države koje imaju prijateljske odnose sa zemljama koje se nalaze u konfliktu, jer računaju da je u takvim situacijama najbolje da se ne izjasne – izjavio je Visković za Novu.

EU i dalje očekuje od Srbije da se pridruži paketu sankcija Rusiji

Evropska Unija je prethodno uputila poruku da očekuje od Srbije usaglašavanje sa stavovima i odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji, povodom ukrajinske krize.

Kako je naglasila Ana Pisonero, portparolka Evropske Komisije zadužena za proširenje, od zemalja kandidata se očekuje usaglašavanje stavova sa EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima.

Pisonero je podsetila na izjavu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da “EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU” sa spoljnom politikom Unije, prenosi Nova.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane 25. februara, poručio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Kako je zaključio Vučić, u svojim potezima Srbija se vodi isključivo sopstvenim nacionalnim interesima.

Izvor: Nova

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link