Magazin Svet

Deo sveta u kom su jelke i Deda Mraz zabranjeni dobio svoju prvu prodavnicu novogodišnjih ukrasa

Saudijska Arabija nalazi se na istorijskoj prekretnici, a verovali ili ne, za ovu zemlju tu prekretnucu predstavlja otvaranje prodavnice u kojoj se potpuno legalno mogu kupiti ukrasi za jelku i kostimi Deda Mraza.

Iako je ovo veliki napredak za jednu ultrakonzervativnu muslimansku zemlju, hramovi i crkve su i dalje zabranjeni, a nemuslimani svoje praznike obeležavaju u strogoj tajnosti svog doma.

Jelke i božićni ukrasi na prodaji su u jednoj prodavnici u Rijadu, a to se smatra znakom razvoja u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji, koja i dalje zabranjuje bilo kakvu versku praksu nemuslimana.

Ukrasi, koji se vrlo retko prodaju u javnosti, pojavili su se u saudijskoj prestonici, gde se postepeno smanjuju neka ograničenja od kako se prestolonaslednik Muhamed bin Salman obavezao da će promovisati „otvoreni i umereni islam“.

Do pre samo tri godine bilo je gotovo nemoguće otvoreno prodavati božićne ukrase sa kostimima Deda mraza u Saudijskoj Arabiji, prenosi 021.rs.

Međutim, vlasti su smanjile ovlašćenja verskog establišmenta, koji se strogo zalaže za poštovanje islamske tradicije.

Decenijama je prodaja božićnih poklona bila uglavnom „ispod tezge“, a hrišćani na Filipinima, u Libanu i drugim zemljama Božić su slavili iza zatvorenih vrata ili u enklavama emigranata.

Ali u novoj eri, vlasnik prodavnice u Rijadu po imenu Omar rekao je da je takođe prodavao kostime za Noć veštica, što je praznik koji saudijski konzervativci smatraju američkom tradicijom koja odstupa od islama.

Saudijska Arabija, koja je dugo optuživana za ultrakonzervativnu vehabijsku sunitsku doktrinu, polako se otvara prema drugim religijama. U tu zemlju su počele da dolaze ličnosti povezane sa Vatikanom i judaizmom.

Međutim, hramovi i crkve su i dalje zabranjeni, a zemlja se nalazi na američkoj crnoj listi država koje ne poštuju verske slobode. Saudijska Arabija je takođe na meti kritika međunarodne zajednice zbog kršenja ljudskih prava.

Slonče na Tajlandu doživelo je saobraćajku i uspešno je reanimirano

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link