Magazin

Sara (25) je zagudila na violini i odmah su je primili na Kraljevski koledž u Londonu, sada treba pomoć da stigne do cilja

sara matović
Foto: Privatna arhiva

Diplomiranu mužičku umetnicu, Užičanku Saru Matović (25) samo još jedan korak deli od ostvarenja sna.

Svirajući violinu i klavir postizala je izvanredne rezultate na prestižnim međunarodnim takmičenjima. Sada je bila na audiciji za Kraljevski koledž u Londonu i primljena je kao njihova dvogodišnja stipendistkinja, što se u istoriji te institucije ne dešava često.

Dostigla je svoj maksimum, ali joj je potrebna pomoć dobrih ljudi, prenosi Telegraf.rs.

Naime, kao stipendistkinja preskupu školarinu od 60.000 evra neće plaćati, ali uredbom Kraljevine Velike Britanije svaki strani student tog koledža mora da bude obezbeđen novcem za svakodnevni život tokom dužeg boravka. Suma koja Saru deli od odlaska u London iznosi 13.675 evra, odnosno 12.006 funti po godini boravka. Međutim, kao građani sa prosečnim primanjima, ona i njeni roditelji nisu u mogućnosti da sami izdvoje ta sredstva.

– Bez tog novca bilo ko, uključujući i mene, ne može da aplicira uopšte za vizu. Za njih, to je dokaz da mi možemo da živimo i da budemo obezbeđeni što se tiče hrane i smeštaja za godinu dana u Velikoj Britaniji. S obzirom na to da meni osnovne studije traju 2 godine, trenutno mi je potrebno oko 24.000 funti na računu, ali ta zemlja ne zahteva da celokupna svota bude odmah na računu, već traži po godini. Cilj mi je da skupim 12.600 funti da bih do kraja mogla da ostvarim svoj životni san – priča ta umetnica.

sara matović 2
Foto: Instagram

Iz nezamislivo velike želje da ostvari svoj životni san i usavršava se na Kraljevskom koledžu u Londonu, Sara je počela da se obraća za pomoć bez koje neće moći da ode.

– Pisala sam molbe i kontaktirala velike privredne subjekte u Užicu. Takođe sam kontaktirala i opštinu za pomoć, njima sam obrazložila celu moju situaciju i toplo se nadam da će se odazvati ovom pozivu jer bez nečije pomoći u ovoj situaciji zaista neću moći da odem tamo i apliciram za vizu. Ne mogu da kažem da će to biti veliki poraz, ali će mi ostati veliki žal u srcu jer se takva prilika ukazuje jako retko.

Koliko je Sara postala ozbiljna muzička umetnica dokazuje i činjenica da je studirala u klasi profesora Miroslava Pavlovića, renomiranog violoniste, koncert majstora Beogradske filharmonije. Godine 2018. završila je osnovne akademske studije sa prosekom 9,73, a završni ispit iz violine položila je sa najvišom ocenom.

Spletom okolnosti upoznala je mentora, kako ga Sara sada naziva, Predraga Kostu, doktora muzike na Oksfordu, koji joj je otvorio vidike po pitanju barokne muzike i predložio da bude deo Barokne akademije.

Na nama ostaje da se ujedinimo i doprinesemo Sari koliko možemo kako bi ostvarila svoj san i da bi jednog dana Republika Srbija dobila još jedno u nizu svetski poznatih imena u svetu muzike.

Broj žiro računa: 170001030419800006

UniCredit Bank

Izvor: Telegraf.rs

Đorđe (8) je mali genijalac, poznaje periodni sistem, Njutnove zakone, zna sve o DNK i večito je gladan znanja

Čitajte Luftiku na Google vestima

58 Shares
Share via
Copy link