Magazin Srbija

Đorđe (8) je mali genijalac, poznaje periodni sistem, Njutnove zakone, zna sve o DNK i večito je gladan znanja

đorđe jovkić
Foto: Privatna arhiva

Đorđe Jovkić iz Žagubice ima osam godina, a već pohađa treći razred. Poznaje periodni sistem, Njutnove zakone, zna sve o Grahamovom broju, o DNK, svetlosti, planetama… Sa dve godine znao je sva slova i brojeve, a sa četiri i po naučio da čita.

Još tada je psiholog ocenio da je Đorđe dve godine ispred svoje generacije. Roditelji, međutim, nisu tome pridavali preveliki značaj, piše Politika.

– Mi s njim nismo vežbali čitanje i zato nas je ta vest iznenadila – priča dečakov otac Nikola Jovkić.

Ni tada nije bilo kraja iznenađenjima sa Đorđem. Čim je savladao čitanje, bacio se na literaturu koja mu se u kući našla pri ruci. Glad za znanjem sa nepunih pet godina bila je neobjašnjiva porodici, ali ga nisu ni sputavali ni forsirali. Ipak i geni su učinili svoje. Roditelji malog Đorđa su profesori hemije i matematike, pa i mališana očaravaju prirodne nauke.

Zanimao ga je periodni sistem, sa pet godina je već znao prvih 40 elementa po redosledu, sada zna i više.

– Dovoljno je da ga pitate i odmah će vam ispričati osnovne odlike svakog elementa, ponosan je otac.

Mali genijalac kaže da mu je matematika omiljeni predmet, a naročito su mu zabavni decimalni brojevi. Da je odavno „prešišao” gradivo koje mu po godinama pristaje, potvrđuje i njegovo interesovanje za hemiju, fiziku i biologiju, koje se i ne uče u trećem razredu osnovne škole. Voli da posećuje muzeje, da prati i emisije iz medicine, a ističe se i u engleskom jeziku.

– Nastavnik mi je rekao da je ispred ostalih đaka, ali i to da je sve samostalno naučio. Mi nismo uvek svesni šta on sve zna, iskren je Nikola.

Đorđe je kao mali na internetu gledao animirani crtać „Namber blok”, ali je kaže to prevazišao, pa je prešao na program „Da Vinči”. U poslednje vreme koristi i program za brzo čitanje „Mangrowe” koji ubrzava i proces razmišljanja. Pohađa školu „Malac genijalac” gde je, naravno, u starijoj grupi i već osvaja nagrade. Voli da bude i kreativan pa je recimo napravio model pluća od flaše i balona, ali i helikopter od papira koji se pri padu okreće oko svoje ose, što je video na nekoj aplikaciji. Nesvakidašnja znatiželja i glad za znanjem tom dečaku je dar od prirode. Roditelji, po sopstvenom priznanju, doprinosili su jedino tako što su mu povremeno kupovali enciklopedije za decu, što bi on brzo izgustirao.

Za sada ne žele dodatno da ubrzavaju njegovo obrazovanje, ali ako od petog do osmog razreda pokaže još veći napredak, onda će razmisliti šta je najbolje za tog malog „sveznalca.”

Za Đorđa su domaći zadaci pravi „mačji kašalj” pa ih uradi brzo. Preostalo vreme, osim nad knjigom, provodi na internetu, gledajući televiziju, ali i u igri sa drugarima.

Odrastao je uz sestru i brata koji su dosta stariji. Sestra, najstarija, sada je student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a brat sin pohađa elektrotehničku školu takođe u Beogradu. Dok su bili u Žagubici Đorđe im je često priređivao, kako on to zove, pozorište senki.

– Stalno nešto izmišlja, igra se svojom kreativnošću i talentima, priseća se otac.

Đorđe još ne zna, a i ne razmišlja mnogo šta će biti kad poraste. Mada, očito, može biti šta god poželi.

Izvor: Politika

Mali novosadski genijalac sa 2 godine naučio da čita i piše, a sa 3 da komponuje

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

545 Shares
545 Shares
Share via
Copy link