Svet Vesti

Saopštenje za medije Karićeve kompanije DANA povodom njihovog poslovanja u Belorusiji

bogoljub karić
Foto: Facebook/Bogoljub Karić

Povodom teksta Karići Miloševića zamenili Lukašenkom, grade po Belorusiji i zgrću ozbiljnu lovu čiji je deo preuzet sa portala KRIK, na adresu naše redakcije stiglo je saopštenje u kome se kaže:

Poštovana gospodo,
Obraćam vam se povodom sa vaše strane nedavno intenzivnog prezentovanja u medijima međunarodnog istraživanja u vezi trenutnog stanja u Belorusiji, i navodno povlašćenog položaja porodice Karić i njenih kompanija od strane aktuelnog predsednika Belorusije. Iskazani stavovi navedenog materijala predstavljaju očigledno grubo i tendenciozno izlaganje špekulacija i neistina, a u kontekstu tamnošnjih jednostranih političkih i drugih interesa suprotstavljenih strana.

Kompletno izložene informacije u ovom navodno nezavisnom istraživanju OCCRP, BELSAT i KRIK, otkrivaju svoju neverodostojnost već u polaznoj argumentaciji o navodno dobijenom besplatnom građevinskom zemljištu vrednom 800 miliona evra. Istina je dokaziva jednostavno, uvidom u Ustav Republike Belorusije i važeće zakone: svo zemljište u Belorusiji je u vlasništvu države i ne može biti u prometu, odnosno ni pod kojim uslovima se ne otuđuje. Prema tome kompanija Dana Holdings nije “dobila” ili “kupila” ni jedan kvadratni metar zemljišta, već je kvalitetom svojih arhitektonskih master planova ponudila na javnim konkursima najbolja rešenja i samostalno sopstveno investiranje u građevinske projekte.

Konkretni zemljišni prostor koji se u navedenom materijalu pominje, dobijen je po nasleđenim svim uslovima koji su prethodno dodeljeni ruskoj gasnoj kompaniji Itera, koja je bila njihov početni investitor. Nakon četiri godine neuspešnog razvoja dodeljenog prostora, Vlada Belorusije je odlučila da objavi novi tender, zasnovan na identičnim uslovima koji su dati prethodnom investitoru. Uz zainteresovanost i učešće velike konkurencije, na tom tenderu sa poznatim beloruskim i stranim građevinskim firmama kompanija Dana je pobedila.

Svi projekti koje su naše kompanije ugovorile, prema odobrenim projektnim planovima i građevinskim dozvolama nadležnih institucija Grada Minska, su u potpunosti izvršeni i predstavljaju najreprezentativnije stambeno-poslovne gradske četvrti. Da je kreativnost projektnog i razvojnog tima kompanije Dana bila pravi izbor, potvrđeno je na najpouzdanijem indikatoru merila uspešnosti u građevinarstvu – tržištu nekretnina. Poznate su i vesti, emitovane u to vreme na televizijama u Belorusiji, gde kupci stanova zauzimaju mesto u redu ispred poslovnog centra naše kompanije u toku noći, da bi mogli da ostvare svoj životni san i među prvima kupe kvalitetni novi stan.

Svi naši projektovani i novosagrađeni segmenti gradskih četvrti posebno su prepoznatljivi po kvalitetu gradnje, originalnom arhitektonskom dizajnu i ekskluzivnosti pratećih prostora i infrastrukture, koji su podigli nivo i stil života kako građana Minska, tako i cele Belorusije. Tako koncipirani i izgrađeni poslovni i stambeni prostori, prodati su kao prestižni i u rekordnom roku po cenama koje su bile značajno iznad prosečnih. Prema tome, uvidom u aktuelne cenovnike i upoređenjem sa ostalima ponuđačima na tržištu nekretnina, može se lako utvrditi da nema ni govora o navodnoj isforsiranoj konkurentnosti naših prostora sa cenama ispod tržišnih.

Kompanije porodice Karić nikada se nisu bavile bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom za 36 godina poslovanja u toj zemlji. Takođe, nismo se nikada bavili ni sa bilo kojom drugom vrstom povlašćenih poslova i trgovinom akciznih roba. To bi svako nezavisno istraživanje, pa i vaše, sigurno moralo da vidi, evidentira i apostrofira. A nije!

Naše kompanije gotovo četiri decenije bave se isključivo gradnjom prostora i stanova za tržište, sa motom “Kvalitetno, brzo, jeftino!”, i nikada nisu gradile ni jedan državni objekat.
Identičan i potvrđeni model po kvalitetu i ceni predložili smo i u Srbiji, ali nakon već četiri godine ulaganja napora i čekanja, još nismo uspeli da kupimo kvalitetno građevinsko zemljište na površini od oko 500 hektara, gde bi mogli da projektujemo i izgradimo po najvišim svetskim standardima, stambeno-poslovne komplekse i potvrdimo našu profesionalnost i međunarodnu lidersku poziciju.

Da zaključim, potvrdu da je čitavo predmetno istraživanje suštinski iskonstruisano zbog neistinitih i iznetih tvrdnji je i podatak, je i činjenica da se u istoriji uvođenja sankcija od strane Evropske Unije nikada nije desilo da je na sankcioni spisak uvedena privatna kompanija, samo na osnovu medijskih članaka i bez ikakve provere navoda. Zato smo uložili snažno obrazloženu i čvrsto dokumentovanu žalbu Evropskom Sudu na osnovu pravila Evropske Unije.

Istovremeno, naša pravna služba i međunarodni advokatski timovi su podneli sudske prijave protiv svih koji su učestovali u prezentovanju ovih neistinitih informacija i njihovoj direktnoj i indirektnoj medijskoj distribuciji.

Opravdano očekujemo da dosledno prenesete i ovaj naš demant prema javnosti, isto kao što ste to učinili citiranjem neproverenih i neistinitih informacija o poslovanju porodice Karić.
S poštovanjem, Minsk, 31. maj 2021. godine

Vibor Mulić
Predsednik uprave
Kompanija DANA

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Krik je kao Danas . Proizvodnja neistina i poluistina , plasiranja laži i kreiranjem afera, a sve to sa podlim i kvarnim namerama – širenje mržnje i stvaranje razdora u narodu .

OGLAS

Share via
Copy link