Srbija Vesti

Saobraćajci počinju kontrolu na narkotike, a forenzičar procenjuje ko je “naduvan”

Saobraćajni policajci od Nove godine imaju odobrenje da redovno kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci, ukazuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci ranije je bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje to nije bilo pravilo. Međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika imaće razloga da budu zabrinuti”, rekao je Okanović za RTS, a prenosi 021.

On je napomenuo da se u slučaju teže saobraćajne nezgode po pravilu radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to, kako je naglasio, postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja.

“Pripadnicima saobraćajne policije pomažu i pripadnici kriminalističke policije, koji obavljaju procenu na licu mesta da li osoba pokazuje znake da je pod dejstvom narkotika, a onda se tek pristupa testiranju. Dakle, zbog složenosti testiranja ono neće biti kao kad je u pitanju alkohol – da se svi vozači testiraju redom, već samo oni čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, objasnio je Okanović.

Istakao je da je tokom prethodnog vikenda 16 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje.

100 evra kazne jer je policajcu na pitanje “Olovo?”, odgovorio “Na mom bolovo”

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
236 Shares
236 Shares
Share via
Copy link