Magazin

Miljanu je bahati vozač ubio sestru i razorio porodicu: Mlad život u Srbiji ne vredi ništa

miljan-petkovic
Foto: Nova/Video

Miljan Petković, brat dvadesetpetogodišnje Jovane za čiju je smrt u saobraćajnoj nesreći odlukom Višeg suda danas na sedam godina robije osuđen Nišlija Mladen Gigić (20), izrazio je nezadovoljstvo visinom izrečene kazne.

– Mislim da mlad život u Srbiji ne vredi ništa… Svako može da ga uništi i da bude blago kažnjen, u ovom slučaju je to dokazano. Tužilac je tražila 12 godina zatvora, slažem se da je optuženi zaslužio takvu kaznu, ali je sud bio drugačijeg mišljenja.

Smatram da je to skandalozno a što je još gore, ne doprinosi prevenciji ovakvih slučajeva. Nikome u korist ne ide takva kaznena politika, zato će se ovakvi događaji ponavljati. Neko će se bahatiti a neko će stradati.

Neću ništa drugo da kažem, ne želim da nekoga uvredim ali će javnost proceniti da li je kazna primerena ili nije.

Po meni nije jer se ovaj slučaj odugovlači godinu dana, okrivljeni je pušten iz pritvora i dobio nanogicu, a sada i neprimerenu kaznu – rekao je brat stradale Jovane, prenosi Telegraf.

Istakao je da je ova tragedija razorila njihovu porodicu.

– Godinu dana od njene smrti je prošlo ali naš bol ne prolazi. Advokat okrivljenog je pokušao da ga predstavi kao žrtvu, opisivao je kako je ovaj događaj uticao na njegovu psihu.

Međutim, niko nije pitao kako se mi osećamo, da li je nama uništena psiha… Posle ovakve odluke možemo samo još gore da se osećamo, još veća duševna bol da nas muči – kazao je Miljan.

– Godinu dana od smrti, kako da prođe, na svačiju psihu je uticao taj događaj, njihov advokat predstavlja okrivljenog kao žrtvu, niko ne pita kako se mi osećamo da li je nama dobra da li je nama uništena psiha, posle ovakve odluke možemo još gore da se osećamo, još veći duševni bol nas muči – zaključio je Jovanin brat.

Gigiću je izrečena sedmogodišnja kazna zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 21. novembra prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Jovana.

On je vozilom „folksvagen golf“ na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe u Nišu, prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u „BMW“ kojim je upravljala pokojna devojka.

Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom.

Od siline udarca „BMW“ je prešao preko razdelnog ostrva i udario u stub saobraćajne signalizacije, a devojka je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškoj bolnici posle osam dana.

Gigić se pred sudom branio navodnom tehničkom neispravnošću vozila.

– Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Prišavši semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam – opisao je udes optuženi.

Međutim, izvedeni dokazi, posebno nalaz saobraćajnih veštaka nisu podržali njegove navode.

Jovana Petković je samo par meseci pre nesreće odbranila master na Arhitektonskom fakultetu i planirala je da se sa momkom nastani u Beču gde joj živi porodica.

Petkovići su u više navrata izrazili nezadovoljstvo što je Gigić pušten iz pritvora, a tim povodom su pod sloganom „Pravda za Jovanu“ organizovali i protest ispred niške Palate pravde.

Osim zatvorske kazne, Gigiću je izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od pet godina.

Na ovu presudu pravo žalbe imaju i tužilaštvo i odbrana jer je reč o prvostepenoj sudskoj odluci.

Vozaču koji je usmrtio učiteljicu određen pritvor do 30 dana

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link