Magazin

Heroj Senegala: Fudbaler koji je čitavoj planeti održao čas humanosti

U jeku pandemije korona virusa senegalski fidbaler i zvezda Liverpula Sadio Mane dospeo je u žižu svetske javnosti i uspostavio se kao istinski heroj.

On se ne razbacuje novcem kao mnogi koji su se obogatili, niti ga štedi na način koji su odabrali pojedini. Zapravo, prilično skromno živi za nekog čija je fudbalska vrednost procenjena na 150 miliona evra. Toliko skromno, da je pred ulazak u 2020. godinu čitavu planetu oduševilo kakav telefon koristi, podseća Blic.

View this post on Instagram

Sadio Mane is one of us! 😂

A post shared by SPORTbible (@sportbible) on

Sada je rešio da, ko zna koji put, pomogne svojoj domovini. Senegalskim lekarima je poslao 41.000 funti, odnosno oko 44.000 evra, kako bi im olakšao borbu protiv SARS-CoV19 korona virusa.

To je obelodanio njegov poznanik, kenijski fudbaler Alan Vanga”, istakavši na kraju “Kakav čovek!”

Mane nikada i nije skrivao da ne igra fudbal zbog materijalnog bogatstva. Zato i ne kupuje skupocene stvari:

– Zašto bih želeo 10 Ferarija, 20 dijamantskih satova ili dva aviona? To su samo predmeti. Kako će oni pomoći meni i svetu? Bio sam gladan i prošao sam teško životno razdoblje. Fudbal sam igrao i bosih nogu, a nisam imao niti neko posebno obrazovanje kao i mnogo drugih stvari. Fudbal mi je mnogo dao i zahvaljujući njemu želim da pomognem svojim ljudima, rekao je Mane, a preneo nedavno “Jutarnji.hr”.

Senegalac je tada dodao da mu nisu potrebne skupocene stvari i da je srećan kada pomogne nekome.

– Izgradio sam mali stadion i školu (za šta je dao oko četvrt miliona funti), a siromašnima omogućujemo hranu i odeću. Uz sve to, mesečno dajem 70 evra ljudima koji žive u ekstremno siromašnom delu Senegala. Ne trebaju mi skupi automobili, kuće, putovanja ili avioni. Želim da moji ljudi dobiju delić onoga što je meni fudbal dao.

Sadio Mane je u Liverpul stigao 2016. godine iz ekipe Sautemptona i od tada je stigao do vrha svetskog fudbala. Postao je jedan od najboljih igrača na svetu, a sa Liverpulom je osvojio Ligu šampiona, titulu najboljeg kluba na svetu, a da nije bilo pandemije – sada bi uveliko slavio i osvajanje Premijer lige, koju Crveni sa “Enfilda” čekaju od leta davne 1990. godine.

Srpski fudbaler sjajnim gestom pokazao šta znači solidarnost sa komšilukom

Čitajte Luftiku na Google vestima

161 Shares
161 Shares
Share via
Copy link