Recepti

Doručak na ruski način: Savršen recept za sve novajlije u kuhinji

sirniki-ustipci
Foto: Internet / Sirniki

Svi početnici u kuvanju su zilion puta čuli – ma to ti je lako, prosto kao pasulj. A taj pasulj dok ne spremiš sto puta nikako ne ispadne kako treba. Uopšte nije prost i uvek negde nešto pogrešiš, pa zagori, pa neslan, pa slan, zrno tvrdo, brašno pliva, kao krofne da si stavio a ne zapršku.

Ti prosti recepti za koje se podrazumeva da ih svi znamo spremati često imaju najviše varijaicija u razmeri sastojaka i sitnim cakama.

Ruski sirniki su nešto slično našim uštipcima/ priganicama/ gombocama i priprema im je jednostavna i idelana za brz doručak ili večeru.

Tradicinalno se jedu u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

Orginalni recept sadrži Tvorog (vrsta mlečnog proizvoda koji podseća na sir) ali kako ga mi u Srbiji nemamo, poslužiće i sitan sir koji ne sme da bude mnogo kiseo i preporuka je da nema puno tečnosti.

Mogu se praviti i slatki i slani, od toga zavisi koliko ćete šećera staviti u smesu.

Sastojci:

  • 400 g sitnog sira
  • 1 jaje
  • 3 supene kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera

*Ulje za prženje (dublji tiganj)

Postupak pripreme je vrlo jednostavan. Sve sastojke dobro sjedinite. Bonus trik: staviti malo sode bikarbone u testo.

Malo nauljite ruke i vadite loptice okvirne debljine oko 2-3 cm koje spoljoštite da liiče na pljeskavicu. Uvaljate ih u brašno i spremne su za pržnje.

Ulje mora biti zagrejano, ne preskačite ovaj korak. Prže se na srednjoj temperaturi, ne na najjačoj, oko 2 do 3 minuta sa svake strane dok ne dobiju finu koricu.

Ideje za serviranje.

 Sirniki sa voćem
Foto: Pinterest/ Sirniki sa voćem

Pavlaka, ili neko cveno voće, dzem ili samo šećer u prahu.

Brzi i ukusni recepti sa mlečnim proizvodima

Julija Vojinović

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

91 Shares
Share via
Copy link