Svi početnici u kuvanju su zilion puta čuli – ma to ti je lako, prosto kao pasulj. A taj pasulj dok ne spremiš sto puta nikako ne ispadne kako treba. Uopšte nije prost i uvek negde nešto pogrešiš, pa zagori, pa neslan, pa slan, zrno tvrdo, brašno pliva, kao krofne da si stavio a ne zapršku.
Ti prosti recepti za koje se podrazumeva da ih svi znamo spremati često imaju najviše varijaicija u razmeri sastojaka i sitnim cakama.
Ruski sirniki su nešto slično našim uštipcima/ priganicama/ gombocama i priprema im je jednostavna i idelana za brz doručak ili večeru.
Tradicinalno se jedu u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.
Orginalni recept sadrži Tvorog (vrsta mlečnog proizvoda koji podseća na sir) ali kako ga mi u Srbiji nemamo, poslužiće i sitan sir koji ne sme da bude mnogo kiseo i preporuka je da nema puno tečnosti.
Mogu se praviti i slatki i slani, od toga zavisi koliko ćete šećera staviti u smesu.
Sastojci:
- 400 g sitnog sira
- 1 jaje
- 3 supene kašike brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
*Ulje za prženje (dublji tiganj)
Postupak pripreme je vrlo jednostavan. Sve sastojke dobro sjedinite. Bonus trik: staviti malo sode bikarbone u testo.
Malo nauljite ruke i vadite loptice okvirne debljine oko 2-3 cm koje spoljoštite da liiče na pljeskavicu. Uvaljate ih u brašno i spremne su za pržnje.
Ulje mora biti zagrejano, ne preskačite ovaj korak. Prže se na srednjoj temperaturi, ne na najjačoj, oko 2 do 3 minuta sa svake strane dok ne dobiju finu koricu.
Ideje za serviranje.
Pavlaka, ili neko cveno voće, dzem ili samo šećer u prahu.
Dodaj komentar