Svet Vesti

Rusija objavila listu prijateljskih zemalja i sa spiska izostavila Srbiju (VIDEO)

aleksandar-vucic-aleksandar-vulin
Foto: Telegraf

Evropa muku muči s cenama gasa i brine da li će ga do zime uopšte i biti, Aleksandar Vučić plaši srpski narod da su pred njim izazovna vremena, Zelenski supka nestrpljivo čekajući novu tutu oružja iz Amerika, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu za to vreme pravi spisak.

I to ne bilo kakav, već samo prijateljskoh zemalja. (Ne)očekivano, na istom se nije našla Srbija.

Na godišnjoj konferenciji ministarstva odbrane, nekada član užeg kruga Vladimira Putina, a sada čovek za kog se spekuliše da je „izopšten“, saopštio je da Rusija računa na podršku prijateljskih zemalja, koje će zauzvrat uvek moći da računaju na pomoć Rusije.

Tako se na spisku nalaze Burundi, Gvineja, Kamerun, Mali, Sudan, Uganda, Čad, Etiopija i Južna Afrika. Istina, sve afričke zemlje, čiji su novinari mahom prisustvovali konferenciji.

Ipak, sa popisa su izostale pojedine saveznice Rusije, poput Srbije, Belorusije i Kazahstana, koje se nalaze na udaru zapadnih zemalja upravo zbog “bliskih veza sa Vladimirom Putinom”.

Šta će reći Vulin

Kremlj zasada nije komentarisao spisak koji je mnoge iznenadio, pa tako ni zašto se na njemu pojedine zemlje ne nalaze. Podjednako je neizvesno kako će na nastup Šojgua reagovati njegov srpski kolega Aleksandar Vulin.

Pored zdušne podrške ruskim vlastima, svađe sa Zoranom Mihajlović i odbrane predsednika, Vulin je blisko sarađivao sa Putinovim “ljudima od poverenja”.

Najzvučnije ime među njima je i aktuelni sekretar Saveta bezbednosti Rusije. Ruski opozicionari tvrde da je prilikom sastanka koji je održan u Beogradu Aleksandar Vulin naložio njihovo prisluškivanje, a potom transkripte razgovora lično odneo Patruševu.

Opozicionar Andrej Pivovarov je nakon toga uhapšen, a neposredno nakon toga i Vladimir Kara-Murza, kome je pritvor nedavno produžen.

Uprkos brojnim naporima i, kako tvrde ruski opozicionari, “bliskim kontaktima” sa Patruševom, Srbija se nije našla na spisku prijatelja Rusije.

Sve duži spisak neprijatelja

Iako je pomenuti spisak dosta kratak i sa njega su izostale mnoge zemlje, onaj na kome su navedeni neprijatelji Rusije znatno je duži.

Vlada Rusije je u maju usvojila spisak neprijateljskih država, koje su uvele sankcije Federaciji zbog pokretanja invazije na Ukrajinu.

Na listi su SAD i Kanada, države EU, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Severna Makedonija, kao i Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Na spisku su se iz drugog puta našle Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka. U saopštenju se navodi da lista nije konačna i da i dalje može biti proširena.

Ruska vlada ovim je ograničila broj zaposlenih koje ambasade i konzulati ovih država mogu da angažuju u Rusiji.

Izvor: Nova

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

3.3K Shares
3.3K Shares
Share via
Copy link