Magazin

Rus pobegao od mobilizacije, pa u Beogradu pokrenuo biznis: „Moj proizvod kupuju i Srbi i Rusi“

beograd-panorama
Foto: Marko Jovanović

Više od 150.000 ljudi iz Rusije i iz Ukrajine u našoj zemlji nalazi spas od krvavih sukoba. Svima njima dolazak u Srbiju znači siguran život, ali i predstavlja izazove jer je to nov i težak početak u potpuno nepoznatom okruženju.

MUP Srbije, inače je objavio da je tačan broj izbeglih državljana Ruske Federacije koji je došao u Srbiju 140.141, iz Ukrajine je došlo 22.709 ljudi, dok je iz Belorusije došao 5.501 stanovnik te zemlje.

Među izbeglicama iz Rusije je i Aleksej koji je po dolasku u Srbiju odučio da počne da radi samostalno i razvije biznis koji se dopao i ruskoj dijaspori, ali i lokalnoj zajednici.

On je otvorio pab u kom proizvodi domaći sajder – alkoholno piće napravljeno od soka od jabuke ili kruške.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je mnogo lakše pokrenuti sopstveni biznis nego što je to slučaj u Rusiji, prenosi Blic.

Ističe da se u Srbiji oseća dobro, da postoji velika ruska zajednica i da se međusobno pomažu.

Kako kaže, u njegov pab dolazi i lokalno beogradsko stanovništvo, mada najveći broj onih koji dolaze su Rusi koji su došli kada je rat počeo, ali ima i onih koji su u Srbiji godinama unazad.

– Srbija je veoma prijateljski nastrojena prema Rusima. U drugim zemljama i nije baš tako – kaže jedna gošća u njegovom pabu.

Ističe da je njegov život sada u Srbiji i da ne namerava da se vrati u rodni Sankt Petersburg iako mu nedostaju prijatelji i grad u kom je odrastao.

– Neću se vraćati do kraja rata, jedan od razloga je što bih verovatno bio mobilisan i poslat u Ukrajinu. Nije da se toga plašim, nego su moji politički stavovi takvi da ne razumem zašto se ratuje i zašto nam je sve to trebalo – kaže ovaj Rus.

On ukazuje na to da ovaj rat Rusima nije doneo ništa dobro, a Ukrajince je potpuno ojadio.

– Situacija je napeta. Što se tiče rata u Ukrajini mnogo Rusa je propatili od početka rata, a da ne pričamo o gubicima ukrajinskog naroda. Duštvo u Srbiji nije monolitno, postoji ljubav prema Putinu i mržnja prema totalitarizmu. Iz razgovora sa ljudima vidim da nemaju svi iste političke stavove, i da ima onih koji su protiv rata u Ukrajini – kaže on.

Podsetimo, nakon dolaska Rusa i Ukrajinaca zbog ratnih sukoba u Ukrajini mnogi stanodavci u Beogradu drastično su podigli cene najma stanova, što se najviše osetilo na plećima lokalnog stanovništva.

Rusi i Ukrajinci „okupirali“ Novi Sad, otvaraju firme i kupuju nekretnine

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link