Magazin Recepti Srbija

Ko nema recept “na šolje” ništa o kolačima nije naučio! Evo kako čuveni Rudolf pravi tortu na naš način

Čuveni holandski poslastičar Rudolf Van Vin oduševio je svet kada je u jednoj emisiji napravio Vasinu tortu pomoću obične šoljice za kafu.

Ko nema makar jedan recept u kom su mere iskazane u šoljama, taj nikad nije živeo u Srbiji. Poznati poslastičar za svoje delicije najčešće koristi precizne mere, ima specijalne kašičice, vagice pa i termometre uz koje je u gram i stepen siguran u to kako će ispasti kolač koji pravi. Ipak, u jednom videu sva pomagala je ostavio po strani i napravio je tortu onako kako mi to sami najčešće radimo i kako smo naučili od naših baka: jedna šolja, polja šoljice, prstohvat, odoka, da se ne lepi…

Rudolf je na svom Instagram profilu objavio video na kojem pravi, ni manje, ni više nego Vasinu tortu, ali na jedan njemu potpuno neuobičajen način.

Naime, budući da je Vasina torta vrlo zahtevna za pravljenje, Rudolf je odlučio da je napravi „na slepo“ mereći sastojke srpskom šoljicom za kafu.

Dok je ovaj način merenja sastojaka nešto sasvim normalno u Srbiji, u inostranstvu se koriste profesionalne merice, stoga ne čudi što je za Rudolfa ovo bila prava avantura.

Tako ni sam nije verovao da je zahvaljujući šoljici za kafu dobio savršenu meru za sve sastojke od kojih se pravi Vasina torta, piše Telegraf.

– U Srbiji ljudi imaju lak način merenja sastojaka pri kuvanju i pečenju. Skoro svaka kuća ima jednu šoljicu kafe. A osim za kafu, Srbi je koriste i za merenje sastojaka za recepte. Sa ovom šoljicom možete izmeriti zaista sve. Baš zato što je šoljica za kafu prava mera za sastojke, odlučio sam da isprobam ovaj srpski način pripremanja recepta. Upravo sam zato i napravio njihovu omiljenu, Vasinu tortu – napisao je on za svom Instagram nalogu gde je podelio i video.

Osim što je šoljica kafe daleko lakša za korišćenje od profesionalnih merica, odaje se i utisak jednostavnosti i lakoće u pripremi recepata, pa tako nije ni čudo da se umesto grama, kao reper za količinu koristi šoljica kafe.

Najbolji gazda na svetu Leskovčaninu poklonio stan i zahvalio mu se za 20 godina rada

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
Share via
Copy link