Srbija Vesti

RTS odbio da emituje reklamu protiv Rio Tinta snimljenu donacijama građana

RTS-studio
Foto: Printscreen/RTS

Udruženje Kreni-promeni najavilo je protest ispred zgrade RTS-a za petak (19. novembar) u 19 časova, pošto je RTS odbio da emituje reklamu koju je to udruženje snimilo protiv Rio Tinta. Savo Manojlović iz pomenutog udruženja izjavio je za N1 da su ispunjeni svi zakonski uslovi kod izrade reklame, kao i da su poštovani svi protokoli koje nalaže javni servis.

Cenzurisani spot na večerašnjem protestu imaće svoju premijeru.

– Imali smo normalnu komunikaciju sa RTS-om, rečeno nam je da je bukiran termin samo da dostavimo reklamu, javiće nam do utorka. Odjednom nas prebacuju na sredu i prestaje komunikacija. Ne dobijamo ni obrazloženje zašto reklama nije podobna. Ovo je brutalna cenzura i kršenje slobode izražavanja – rekao je Manojlović.

Navodi da je reklama plaćena donacijama građama i da je glavna poruka da “Srbija nije na prodaju”.

– Pojavljuju se glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin, i to je odgovor na predreferendumsku kampanju koju je pokrenuo Rio Tinto, nakon što je Vučić najavio referendum. Želeli smo da proverimo da li ćemo imati, kako najavljuju u zakonu, jednaku zastupljenost. Mi je nemamo. Želeli smo da se čuje glas građana. Podnećemo tužbu protiv RTS i disciplinsku prijavu jer osobe koje su komunicirale sa nama nisu bile na radnom mestu i nisu vršile svoju zakonsku obavezu – rekao je Manojlović.

Rekao je da će reklamu pustiti na društvenim mrežama, kako bi pokazali da cenzura ne može da spreči da se čuje istina o Rio Tintu.

– Građani kada se ujedine mogu da brane ustavna prava, pošto državnici to ne čine. Najavljuju referendum a odabrali su jednu stranu. Ovo je neka vrsta poruke da građani neće dozvoliti da se prava krše. Imamo i dalje korake i ponudu za RTS, ali da se svi pojavimo na protestu i da pokažemo da nećemo ćutati dok RTS krši našu slobodu i da reklama preplavi celu Srbiju – poručuje Manojlović.

Izvor: N1

Rio Tinto vedri i oblači Srbijom i zbog litijuma menja trasu pruge Valjevo – Loznica

OGLAS

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link