Magazin Novi Sad

„Neće da me zaposle jer sam debela“: Diskriminacija zbog izgleda o kojoj se ćuti

poslodavci

Naći dobrog, pouzdanog i kvalifikovanog majstora, danas je teže nego ikada, jer je većina radnika otišla u inostranstvo. Deficitarni su i radnici u ugostiteljstvu, pa svakodnevno nailazimo na oglase po lokalima, gde se traže pica majstori, kuvari, roštilj majstori. Plate koje se nude su veće od profesorskih i ko ume to da radi, ne mora da brine. Osim ako niste žena u srednjim godinama.

One, uprkos svim kvalifikacijama teže nalaze posao u bilo kojoj oblasti, jer je uvek prva stavka u oglasu: „potrebna mlađa ženska osoba“! Još, ako ima viška kilograma i bliži se pedesetoj godini, šanse za zaposlenje su joj minimalne.

Ne daju mi šansu

Jelena Rajačić, već mesecima bezuspešno pokušava da nađe posao u Novom Sadu, ali ne ispunjava kriterijume poslodavaca, a to su godine i izgled.

– Imam iskustva kao kuvar, roštilj majstor, pica majstor. Znam da radim sa palačinkama, vaflima, krofnicama. Radila sam u Budvi od 2019. godine do sada, ali sam se zbog porodičnih razloga morala vratiti. Već dva meseca bezuspešno tražim posao, ali kada me ljudi vide sa mojih preko 100 kg, odmah stvore distancu. To što sam debela ne znači da ne znam da radim. Svi kukaju kako ne mogu da nađu radnika, a kad se radnik pojavi čak se ne udostoje da jave da ne odgovaraš. Iako mi niko nije rekao otvoreno da me ne želi u kolektivu zbog izgleda, vrlo jasno su mi dali to do znanja pitanjima da li ja mogu da radim zbog kilaže ili kako ću ja raditi zbog viška kilograma. Niko mi nije ni dao šansu da pokažem šta umem, priča Jelena.

Jelena Rajačić
Foto: Privatna arhiva

Stara iako ima samo 44

Još jedan problem koji su budući poslodavci Jeleni spočitavali su godine, iako ima samo 44 i u punoj je radnoj snazi.

– Nekoliko puta su me odbili jer imam 44 godine i smatraju da sam stara. Stekla sam utisak da bi svi hteli da zaposle mlade žene koje izgledaju kao Merilin Monro, da imaju iskustva kao žene od 50 i da po mogućstvu imaju već punoletnu decu. Nedavno su mi otvoreno i rekli da se ne bih uklopila u njihov kolektiv jer su svi između 20 i 25 godina, naglašava naša sagovornica.

sms posao

Saznaš iznos plate ako prođeš u drugi krug

Mlađe osobe se traže i za poslove u administraciji. Tu se dodatno obavlja i selekcija kandidata, kroz neke bizarne testove koje nemaju veze sa budućim poslom, već više sa time kakva ste osoba i da biste se uklopili u tim.

– Nedavno sam konkursala u jednoj firmi u Novom Sadu za posao komercijaliste. Bilo je nas više kandidata i svi smo radili neke silne testove, koji nemaju veze sa poslom koji bi trebalo da obavljamo. Zadržala sa se tamo dva sata i na moje pitanje kolika bi mi bila plata, nisam dobila odgovor. Navodno, podatak o visini plate saznaš tek ako prođeđ u drugi krug. Od devojke koja se bila sa mnomna razgovoru, saznala sam da im je plata 50.000 dinara. Strašno! Da sam to znala, ne bih dangubila radeći neke testove i odgovarajući na pitanja o smislu života i kako sebe vidim za pet godina, ogorčena je Novosađanka Marija T.

Kroz program „Moja prva plata“ izvlači se novac bez dolaska na posao po sistemu „pola – pola“

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link