Magazin

Potresna ispovest roditelja Milana i Kristine ubijenih kod Mladenovca: Leže pokriveni ćebićima, noge se odsekle, usta se osušila…

roditelji-ubijenih-mladenovac
Foto: Printscreen

U samo jednom minutu Zorica i Saša Panić ostali su bez sina i ćerke kada je u noći, 4. maja, dvadesetjednogodišnji Uroš Blažić nasumično pucao po ljudima u selima Dubona i Malo Orašje u okolini Mladenovca lišivši života devetoro i ranivši čak 13 osoba.

Milan Panić samo što se zaposlio kao mladi policajac. Njegovu rođenu sestru Kristinu Panić čekala je matura i upis Učiteljskog fakulteta. Život koji je bio pred njima ugašen je u rafalima kalašnjikova koji se nelegalno našao u posedu Blažića.

Više od četiri meseca nakon krvave tragedije roditelji Zorica i Saša Panić u emisiji „Insajdera“ prisetili su se poslednje večeri provedene sa svojom decom, a otkrili su i šta je im je ostala najveća bol.

– Mi smo se okupili kod mene u sobi igrali smo igricu, ja Milan i Kristina. Pobedili su me, smejali smo se kao nikad do sada. Kristina je pozvala Milana da idu u školsko dvorište, otišli su i više mi se nisu vratili – ispričala je Zorica za TV Insajder, prenosi Blic.

Oca Sašu, koji je umoran od posla legao da spava, probudio je prijatelj.

– Oko 23 i 15 zove jedan drugar i kaže, ajde požuri, pobila se deca u školskom. Ja gledam sa kim se pobili, moj sin se nikada ni sa kim nije ni posvađao, a kamoli pobio, ne ide mi u glavu. Oblačim se, izlazim, stajem u centru selu, vidim Milana po patikama ga prepoznajem, gledam i ne verujem. Molim boga da nije i Kristina, jer je bila drugačije okrenuta. Leže pokriveni ćebićima, noge se odsekle, usta se osušila… Mislio sam da ću da umrem tu noć – kaže Saša Panić.

Do danas majku Zoricu boli to što su joj tragično nastradala deca ležala celu noć na ulici.

– Idem i zatičem moju decu. Samo oni i zašto su samo oni na ulici?! Boli me što su moja deca bila celu noć na ulici. Oni su poginuli na klupici, tu je trebalo da budu. Ili da ih odveze Hitna ili u mrtvačnicu – kaže nesrećna Zorica.

„Znao je u koga puca“

Zorica i Saša kažu da je Blažić tačno znao u koga puca. Roditelji poginulih Milana i Kristine suočili su se i sa porodicom ubice njihove dece.

– On je poznavao žrtve, Išao je sa namerom i ubijao je. Znao je koga ubija. Ja sam pitala njegovu majku i dedu zašto nam je poubijao decu. Deda je rekao da je on njih maltretirao, čak je i majku gurnuo to veče, a ona je rekla, ćuti nemoj to da pričaš pred njima – kaže Zorica.

Uroš Blažić i komšijama i nadležnima bio je poznat od ranije po svom nasilničkom ponašanju. Od napada na policajca još dok je bio maloletan, do maltretiranja komšija kome je čak jednom prilikom isekao rampu motornom testerom…

Iako je Blažić iza sebe imao pozamašan niz krivičnih prijava, zahvaljujući uticaju oca koji je bio vojno lice, svih je oslobođen.

Kako kažu nesrećni roditelji, cele ove tragedije ne bi bilo da nije bilo propusta u ranijim sprovođenjima i zataškavanja prekršaja pod uticajem oca ubice.

Po sadašnjem zakonu 20 godina je maksimalna kazna koju Blažić može da dobije, a roditelji koji su ostali bez oba deteta ne mogu sa tim da se pomire.

– Šta su te godine za moje jedno dete, a ne za svu ostalu decu?! Apelujem na sud da se smatra kao da je on odrasla osoba – kaže majka Zorica.

Sa druge strane, Saša se nada maksimalnog kazni.

– Za oca i njega očekujem doživotnu kaznu. On mu je to omogućio, a Uroš je uradio to što je uradio. Ako se ovo ne osudi, to je primer drugima da ne dovedu do toga da se ovo desi – kaže Saša Panić.

Iza rešetaka

Uroša Blažića policija je uhapsila u selu u okolini Kragujevca. Nakon izvršenog masakra u okolini Mladenovca, Blažić je oteo taksi vozilo, kojim se dovezao do naselja Grošnice, gde se sakrio u ujakovoj šupi.

Nakon hapšenja, masovni ubica priznao je svoje zločine pravdajući ih nepravdom društva koje se reflektovalo na njega.

Još je i izjavio i da su meštani stvarali zaveru protiv njega, da se o njegovom ocu pričalo loše i da je kriminalac, a okidač da pobije ljude bilo je i navodno ismevanje u školi jer je, kako kaže, tamnije puti.

Psihijatrijskim veštačenjem je pokazano da je Blažić u trenutku svog krvavog pira bio u svesnom i uračunljivom stanju.

– Veštačenje nije pokazalo da on nije bio uračunljiv ili da na bilo koji način nije mogao da shvati značaj dela, niti da nije bio svestan svog ponašanja – kaže advokat porodice Panić, Ivan Milosavljević.

Urošu Blažiću, koji i iza rešetaka pravi incidente, pritvor je produžen do 30. oktobra. Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.

„Spavaj bato, ja sam dobro“: Ispovest brata mladića koji je nastradao u krvavom piru ubice iz Mladenovca

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link