Magazin

Najveće siledžije u razredu više nisu klinci, već roditelji

Hirovite izjave na društvenim mrežama, mejlovi puni besa, agresivni ispadi u školi i šikaniranje zaposlenih u obrazovnim ustanovama postali su naša svakodnevica, koja može imati devastirajuće posledice.

Prema anketama sprovedenim u Australiji, jedan od tri školska direktora suočio se sa ozbiljnim roditeljskim pretnjama, a čak dve trećine od 560 nastavnika koji su učestvovali u istraživanju, bili su žrtve roditeljskog uznemiravanja, piše portal Detinjarije.

Vikanje i unošenje u lice

Roditelji nasilnici češći su u osnovnim školama, a najčešće žrtve su im mlade nastavnice. Vikanje je najčešći oblik zlostaljanja, unošenje u lice prijavilo je 8.8% njih, dok je u 1% slučajeva došlo do fizičkog napada.

Među razlozima napada na nastavnike navode se neki krajnje banalni – to što nastavnik nije okačio nedovršen đački rad na pano u učionici, ili što dete nije dobilo ulogu u školskoj predstavi.

Najčešće pritužbe su one koje dovode u pitanje način na koji su deca disciplinovana i način ocenjivanja, kao i bezbednosne mere u školi.

Problemi s roditeljima ispred obrazovanja

Škole se više bave rešavanjem problema sa roditeljima nego obrazovanjem dece, a nastavnici sve više pate od anksioznosti, depresije, napada panike i posttraumatskog sindrima.

Čak 83% njih u ispitivanju je izjavilo da je razmatralo promenu profesije zbog maltretiranja koje doživljavaju od strane đaka i njihovih roditelja.

Jedan od uzroka problema u školama je gubitak poverenja u institucije, smatraju stručnjaci. Političari, banke, crkva – sve one institucije koje su poput lepka držale društvo na okupu, postale su diskreditovane i ljudi im više ne veruju. Odnos između škole i porodice je uništen.

Fokusirani na sebe

Način na koji komuniciramo se promenio, manje smo spremni da saslušamo druge i više smo fokusirani na sebe. Očigledno su na naše ponašanje uticali političari i zvezde rijalitija, primećuje jedan od nastavnika, intervjuisan za tekst objavljen u australijskom magazinu The Age.

Na svakog pristojnog roditelja, dolaze dva koja to nisu, primećuje Suzan Meklin, stručnjak za sajberbezbednost koja upozorava da je maltretiranje nastavnika i škola putem imejla u porastu.

Jedan od glavnih uzroka nasilničkog ponašanja roditelja je ideja da dete uvek treba da bude srećno i zadovoljno. Roditelji ne žele da njihovo dete doživi bilo šta što mu je neprijatno, i stupaju u akciju čim se to desi.

Ako nastavnik nije u mogućnosti da ih primi istog momenta, bukvalno okupiraju školu tako što ponesu hranu i piće i sede ispred učionice ili direktorove kancelarije dok ne budu primljeni.

Generacije najosetljivije dece

Jedan direktor škole u Melburnu nedavno je napisao pismo roditeljima u kome je naveo sledeće: “Sve više primećujem da podižemo generaciju najosetljivije dece koja su ikada postojala.

Roditelji ne dozvoljavaju da njihova deca iskuse bilo kakav izazov, neuspeh, bilo kakvu neprijatnost i kaznu ili da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. Roditelji, pustite nas da radimo svoj posao, ovako ćete samo nauditi svojoj deci!”

Kada nastavnici prestanu da budu pedagozi, Srbija nema (svetlu) budućnost

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

44 Shares
Share via
Copy link