Magazin

Žena koja je “rodila” desetorke izmislila priču o porođaju, a novčane čestitke stizale iz celog sveta

trudnica
Foto: Twitter/Obuchunju HenixDroplet@Obuchunju

Tvrdnja da je Južnoafrikanka Gosijame Sithol rodila deset beba ranije ovog meseca nije tačna, utvrđeno je u zvaničnom istraživanju.

Nijedna bolnica u provinciji Gauteng nema u evidenciji rođene desetorke, kaže pokrajinska vlada. Medicinski testovi pokazuju da Gosijame nije ni bila trudna u skorašnjem vremenskom periodu, navodi se u izveštaju, a prenosi Euronews Srbija.

Tridesetsedmogodišnjakinja se sada nalazi na psihičkoj opservaciji i biće joj pružena sva neophodna podrška. Žena inače nije ni obrazložila razloge zbog kojih je izmislila ovakvu priču.

Inače, medijska grupa Independent Online (IOL), koja je vlasnik Pretoria News prva je objavila ovu priču, iza koje i dalje stoje. Priču je potom preneo i BBC, odakle su je preuzeli i srpski i regionalni mediji.

Pretoria News je čak pomno ispratila ovu priču objavivši i dalju vest da je gospođa Sithol rodila desetorke 7. juna u Bolnici “Stiv Biko” u Pretoriji, navodeći da nije bila zadovoljna postupanjem osoblja. Ona je, navodno, optužila bolnicu i zdravstvene vlasti da su pokušale da zataškaju medicinsku nebrigu.

“Ovi navodi su lažni, neutemeljeni i imaju za cilj da ukaljaju dobru reputaciju akademske bolnice ‘Stiv Biko’ i vlade provincije Gauteng”, navodi se u objavi bolnice.

Pravna akcija biće preduzeta i protiv glavnog urednika Pretoria News, Pjeta Rampedija i IOL-a, navodi se dalje.

Kako je došlo do objavljivanja?

Gosijame, koja već ima šestogodišnje blizance i njen partner Teboho Tsotetsi, živeli su u Themibisu, nedaleko od Johanesburga.

Prema podacima IOL-a, posećivali su istu crkvu kao i glavni urednik Rampedi, a upoznali su se u decembru prošle godine. Rampedi je u maju intervjuisao par koji mu je rekao da očekuje osam beba, a na fotografiji se zaista vidi da je žena u poodmakloj trudnoći.

Pretroia News je 8. juna objavila da je njihova sagovornica rodila 10 beba, citirajući njenog supruga kao izvor. Rampedi je rekao da je ovu informaciju dobio od kolege budući da niko nije smeo da uđe u bolnicu zbog koronavirusa.

Rampedi se takođe oslanjao i na WhatsApp poruke, ali ni u jednom trenutku nije dobio nezavisnu potvrdu iz bolnice pre objave priče.

Štaviše, čak je i lokalni gradonačelnik potvrdio rođenje desetorki, ali tek kada su drugi veliki mediji poput BBC-ja objavili priču. Ipak, vladin portparol ističe da je političar čuo glasinu, ali da bebe zapravo niko nije video.

Par je samo nekoliko dana nakon objavljene vesti dobio veliki broj donacija, a čitava akcija bila je nazvana “Desetorke iz Tembise”. Među onima koji su donirali novac, bio je i predsedavajući IOL-a, Ikbala Survea.

Čitava priča izazvala je sumnju nakon što je Pretoria News objavila priču o rođenju desetorki, ali bez navođenja bolnice u kojoj su se rodile bebe. Potom je niz bolnica u Guatengu demantovalo da se kod njih desio takav porođaj.

U međuvremenu, socijalni radnici su uspeli da pronađu Gosijame, a ona je prošlog petka primljena u bolnicu na testove, kažu vlasti provincije Gauteng.

U procurelom dopisu koji je video News24 navodi se da se Rampedi nedavno izvinio kompaniji IOL zbog “reputacijske štete” koju je ta priča nanela medijskoj grupi, rekavši da je trebalo dublje da je istraže.

Kako je glasila izvorna lažna vest?

Žena iz Gautenga u Južnoafričkoj republici postala je majka 10 beba oborivši time Ginisov rekord koji je do tada držala Halima Kise iz Malija, rodivši prošlog meseca deset beba u Maroku.

Gosijame Tamara Sithol (37) iznela je visokorizičnu trudnoću i na svet donela desetorke, dve bebe više nego što su doktori videli na ultrazvuku.

Porođaj je obavljen u bolnici u Pretoriji u ponedeljak uveče, rekao je medijima njen suprug Teboho Coteci. Njegova supruga donela je na svet carskim rezom sedam dečaka i tri devojčice.

Sithol, koja već ima šestogodišnje blizance, rekla je prethodno za “Pretorija njuz” da je zatrudnela prirodnim putem, jer nije bila na tretmanu veštačke oplodnje.

Ponosni otac izjavio je za pomenuti medij da su bebe rođene u 29. nedelji trudnoće.

– Rodila je sedam dečaka i tri devojčice. Bila je trudna sedam meseci i sedam dana. Presrećan sam, emocije su me savladale. Ne mogu mnogo da pričam – rekao je ushićeni otac.

trudnica 1
Foto: Twitter/Obuchunju HenixDroplet@Obuchunju

U intervjuu koji su prošlog meseca dali u svom domu u Tembisi, Sithol je priznala da je bila šokirana i fascinirana kad je saznala da nosi osmorke. Bila je u neverici kad su joj doktori prvo rekli da nosi šest beba, pa zatim osam. Dve bebe nisu mogle da budu viđene na skeneru jer su bile u jednom od jajovoda.

–  Šokirana sam. Bilo je teško u početku. Bilo mi je stalno muka. I dalje je teško, ali sam se sada navikla. Više ne osećam bol, ali ga i dalje ima. Samo se molim Bogu da mi pomogne da rodim svu svoju decu zdravu i da sva budu rođena živa – rekla je Sithol mesec dana pre porođaja, kada još nije znala da nosi desetorke.

Kada joj je saopšteno da nosi osam beba, nije mogla da poveruje u to.

– Bila sam u neverici. Sumnjala sam da je to moguće. Bila sam ubeđena da će biti u pitanju blizanci ili trojke ako već bude bilo više dece, ali ne više od toga. Kada mi je doktor saopštio, trebalo mi je vremena da poverujem u to. Čak i kada sam ih videla na snimcima, nisam verovala. Ali kako je vreme prolazilo shvatila sam da je to ipak istina – izjavila je ona.

Sithol je priznala i da noćima nije spavala brinući se za svoju nerođenu decu.

– Kako će stati u matericu? Hoće li preživeti? Šta ako se rode sa spojenim glavama? Šta bi sve moglo da se desi? Pitala sam se sve to sve dok mi doktor nije objasnio da moja materica počinje da se širi. Bog je napravio čudo i moja deca su ostala u materici bez ikakvih komplikacija – kazala je ona.

Coteci, otac blizanaca i sada desetorki, koji je nezaposlen, rekao je pre mesec dana da je bio van sebe od šoka kada mu je rečeno za osmorke.

– Nisam mogao da verujem. Osetio sam se kao jedno od Bogom izabrane dece. Osećao sam se blagosloveno pored toliko ljudi koji ne mogu da dobiju decu. To je čudo. Odmah sam istražio može li žena da začne sa osmoro dece. To mi je bila nepoznanica. Znao sam za blizance, trojke, pa čak i čestvorke – priznao je on i dodao:

– Kad sam video da je to moguće i kad sam pogledao medicinski izveštaj svoje žene, bio sam još uzbuđeniji. Ne mogu da dočekam da ih uzmem u ruke.

On je otkrio i da je njegova supruga prošla kroz mnogo toga, da su je noge bolele već od osme nedelje trudnoće i da ju je mučila gorušica.
Neuobičajen slučaj.

Profesor Duni Mavela, zamenica šefa medicinske škole na Univerzitetu zdravstvenih nauka Sfako Magatho rekla je da je njen slučaj redak i da se to najčešće dešava kad je u pitanju veštačka oplodnja.

Deca će narednih nekoliko meseci provesti u inkubatoru, zato što su takve trudnoće “visokorizične”, rekla je Mavela.

– To je veoma jedinstvena situacija. Ne znam koliko se često dešava. To je visokorizična trudnoća. Postoji opasnost da će deca biti previše mala ako ne bude dovoljno mesta u materici. Moglo bi da se desi da se rode i pre vremena jer je rizik sve veći što je trudnoća duža. Deca će biti rođena mala i nije sigurno da će sva preživeti. A sve to zavisi od toga koliko dugo ih je nosila – kazala je Mavela.

Ona je dodala i da takve trudnoće – mogu da budu prirodne, ali da su najčešće posledice tretmana za plodnost.

Sithol je rodivši destorke oborila rekord za najviše dece rođene tokom jednog porođaja, koji je početkom prošlog meseca oborila Kise, koja je rodila devetorke u bolnici u Maroku.

Pre Kise ovaj rekord je držala Amerikanka Nađa Suleman, koja je 2009. rodila osmorke.

Izvor: 24sedam.rs

20 godina borili su se za svoje potomstvo, sada pomažu trudnicama i bolesnoj deci

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sigurno jako naporna trudnoca, nema dileme, ali je i posao nakon nje jos tezi. Za ovakve slucajeve je potrebna cela porodica 😀

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.4K Shares
3.4K Shares
Share via
Copy link