Magazin Srbija Svet

Iza Rio Tinta ostaju kuga i pustoš, a Srbija ih dočekuje raširenih ruku

Кompanija Rio Tinto uz pomoć srpskih vlasti planira da otvori rudnik jadarita u lozničkom kraju. Svi procesi koje je pomenuta multinacionalna kompanija započela, pod velom su tajne. Ono što je srpskoj javnosti predstavljeno je da će Srbija profitirati od tog projekta, ali ko će od toga imati koristi?

Građani Srbije sigurno ne, jer nam se sprema katastrofa. A da to nisu samo “prazne reči” svedoče i fotografije užasa koji je kompanija Rio Tinto napravila u svetu, kao i protesti koji su se protiv ove kompanije dešavali.

Vrlo brzo su ljudi koji su na vreme videli kakav užas za sobom ostavlja kompanija Rio Tinto. Stoga, protiv ove pošasti narod je ustao. Posebno u Australiji, gde je kompanija Rio Tinto napravila ekološku katastrofu, sa veoma teškim posledicama.

U prilog tome govori i intervju Кevina Vuda, bivšeg premijera Australije koji je dao za CNN.

”Ja mislim ne samo u Australiji već globalno Rio Tinto je demonstrirao nivo arogancije prema demokratski izabranim vladama u svetu, gde Rio Tinto misli da je ovde GORE, a izabrane vlade i društvene norme u kojima on operiše ovde DOLE.” (Кevin Rud, 26. i 28. Premijer Australije, intervju CNN, 4.40-4.58 min).

Jedan od najgorih katastrofa koje je kompanija Rio Tinto napravila je upravo primer iz Australije.

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz poslednjeg ledenog doba.

Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilbara uništene su prilikom radova na proširenju rudnika.

aboridzini pecine rio tinto
Aboridžinske pećine pre i posle dolaska kompanije Rio Tinto

One su dragocene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

Projekat “Jadar” podrazumeva otvaranje rudnika podzemne ekspoloatacije u Loznici.

U kompaniji Rio Tinto kažu da je reč o 60 kvadratnih kilometara prostora koji pokriva njihova licenca. Svetska klasa litijuma čija je budućnost u električnim automobilima – tako opisuju potencijal lozničkog kraja.

Međutim, niko od onih koji žele da se ovaj projekat sprovede ne spominje da će, ako se ovaj projekat sprovede, a to ne želimo, poljoprivreda biti samo prošlost, da će zemljište biti zatrovano, da će jalovina preplaviti ovaj kraj, kao da će reke Jadar i Drina biti zagađene, jer će se iz njihovih korita izlivati voda i zagađena vraćati u istu.

huelva rio tinto

Iako kompanija Rio Tinto u srpskim medijima širi priču da razgovaraju sa građanima i da prave “otvorene razgovore”, iz izvora portala Politikon sa lica mesta saznaje se da je to notorna laž.

Pre svega, nekoliko organizacija ( Кoalicija za održivo rudarstvo u Srbiji, Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu, pokret Oslobođenje) je u Medija centru u Beogradu organizovalo Okrugli sto na kom je diskutovano o štetnosti otvaranja rudnika, a na koji su bili pozvani i predstavnici kompanije Rio Tinto, Ministarstvo graševinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvo rudarstva i energetike. Niko se od predstavnika kompanije Rio Tinto i dva pomenuta ministarstva nije pojavio.

Srpski aktivisti upozoravaju na to da zvaničnih informacija o detaljima projekta nema, a da Rio Tinto iznova odbija da ih dostavi na zahtev, zaklanjajući se iza pravila o poslovnoj i komercijalnoj tajni.

Meštani lozničkog kraja sa pravom su zabrinuti za svoju i budućnost svoje dece.

Izvor: politikon.rs

Srbija postaje rudarski Eldorado: Svaka kompanija koja poželi da kopa dobiće dozvolu

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
562 Shares
562 Shares
Share via
Copy link