Magazin Srbija

Isplivao dokaz da je projekat Jadar unapred dogovoren, država Srbija prenela ovlašćenja na Rio Tinto

zoran drobnjak
Foto: Marina Lopičić

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak je u decembru prošle godine potpisao punomoćje kojim je omogućeno kompaniji Rio Sava da u ime Puteva Srbije pribavlja tehničku dokumentaciju i realizuje zahteve pred drugim državnim organima u vezi državnog puta IB reda broj 27 Loznica-Valjevo, saopštio je Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT).

Ovo je krunski dokaz da se vrh države, na način koji nije zabeležen ni u banana republikama, ponaša kao posilni krupnog kapitala, ali i dokaz da je projekat Jadar unapred dogovoren, a da su najave referenduma čista farsa i obmana velikih promotera, po zlu čuvene kompanije Rio Tinto, Vučića i (ministarke Zorane) Mihailović“, navodi se u njihovom saopštenju.

PAKT, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Ne damo Jadar navode da su došli u posed dokumenta u kojem se prenose ovlašćenja javnog preduzeća na privatnu stranu kompaniju, „čime se stvara zavisan odnos države prema kompaniji, ali i prejudicira konačna odluka o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za projekat ‘Jadar’“.

„Udruženja postavljaju pitanje direktoru Puteva Srbije na osnovu kojih ovlašćenja je potpisao punomoćje kompaniji Rio Sava da umesto javnog preduzeća, a za ‘javni’ put pribavlja lokacijske uslove, izradi Idejno rešenje, Idejni projekat i na kraju i sam projekat za građevinsku dozvolu?“, navodi se u saopštenju.

pakt loznica
Foto: Pakt

Prostorni plan za obilaznicu oko Loznice IB 27 usvojen u lokalnom parlamentu u julu ove godine, celih 7 meseci nakon što je ovlašćenje već predato Rio Tintu da pokrene proceduru. Tada su građani protestovali ispred lozničke Skupštine. Istovremeno, vlast je pravdala usvajanje Prostornog plana za put Loznica-Valjevo interesom građana i da on nema nikakve veze sa Rio Tintom, iako vodi direktno do lokacije planiranog rudnika.

Pokreće se i pitanje zašto bi Rio Sava Exploration činila ‘besplatnu’ uslugu i stvara li se time odnos zavisnosti i preuzetih obaveza između Puteva Srbije i Rio Save ili države i Rio Save“, stoji u saopštenju.

Iz Udruženja traže od Tužilaštva i policije da, kako navode, „konačno stanu na stranu naroda i pravde i pod hitno uhapse Zorana Drobnjaka, a promoterima Rio Tinta Vučiću i Mihailovićki poručuju da su sve namere i planirane obmane oko referenduma razobličene i da samim tim prestaje i potreba da se Rio Tinto skandalozno reklamira na RTS-u” i dodaju da projekat rudnika litijuma u dolini Jadra neće biti realizovan jer je tako narod odlučio.

Ovo je Cerska bitka naših generacija, ne dozvolimo da Rio Tinto uništi ono što nisu drugi okupatori

518 Shares
518 Shares
Share via
Copy link