Putovanja Srbija

Najtoplije i najčistije jezero Evrope nalazi se u Srbiji i pravi je nebrušeni dijamant

Rgotsko-jezero
Rgotsko jezero, foto: Wikipedia

Kada su 1978. godine rudari našeg najvećeg rudnika kvarcnog peska „Srbokvarc“ iz Rgotine morali, pred kuljanjem vode, da napuste stari površinski kop dubok oko 70 metara, nastalo je Rgotsko jezero. Voda je neprestano nadolazila, pa je kop za samo nekoliko dana bio u potpunosti ispunjen, a površina novonastalog jezera se širila.

Ovo kao suza čisto jezerce danas se prostire na površini oko tri hektara, ali s obzirom da voda iz kvarcnog peska stalno nadolazi jezero lako može da se proširi. U jednom delu jezera voda se izliva u razgranate potočiće, ali je izvor iz kojeg dolazi voda toliko jak da čak i u najsušnijim periodima godine nivo jezera ostaje praktično nepromenjen.

Jezero je veštački poribljeno, pa su svojevremeno na njemu organizovana jugoslovenska i međunarodna ribolovačka takmičenja.

Okolina je pošumllena, ali sem jednog većeg prilaza, ništa posebno nije učinjeno da se mnogobrojnim kupačima olakša pristup vodi. U piku leta na Rgotskom jezeru okupi se i do 2.000 ljudi dnevno.

Prema zvaničnim istraživanjima, sem jednog jezerca u Nemačkoj, voda iz ove prirodne akmulacije najčsitija je u Evropi. I najoptimalnije topla, između 25 i 27 stepeni.

Jezero se nalazi u nekada bogatom srpskom sela Rgotina na razmeđi Bora i Zaječara.

Izvor: Stil

Amerikanac u Novom Sadu o tome koliko je lepo živeti u Srbiji i koliko smo postali slepi

Čitajte Luftiku na Google vestima

381 Shares
381 Shares
Share via
Copy link