Srbija

Vlada virus koji napada sinuse i mozak, deca u vrtićima i školama prva na udaru

dete temperatura
Foto: Profimedia

Visoka telesna temperatura čak i preko 39, glavobolja i mučnina su simptomi na koje se ovih dana žale najviše deca, ali i omladina pa i odrasli.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je reč o respiratornom virusu koji napada organe za disanje.

– Deca su prva na udaru ovog virusa, ali nisu pošteđeni ni odrasli, naročito oni koji rade u kolektivu jer se tu on najlakše prenosi. Širi se kapljičnim putem, kroz priču, kijanje i kasnije rukovanje. Takođe, najviše kruži u vrtićima i školama te su zbog toga deca prva na udaru, kaže Milićević, piše Kurir.

Ovaj virus može da uhvati moždane ovojnice koje obuhvataju mozak i zato se javlja glavobolja. Može da napadne i sinuse, a neretko se javlja i dijareja – objašnjava dr Milićević i dodaje da su simptomi kod dece izraženiji.

Dr Milićević savetuje i da je potrebno mirovanje, jer simptomi mogu da traju od tri do pet dana.

– Pored mirovanja treba uzimati lek za temperaturu, dosta tečnosti i vitamina, dok ne treba davati antibiotik. U suštini organizam se sam izbori sa ovim komplikacijama. Problem nastaje zato što su simptomi gotovo identički kao kod alergija, a sezona je u toku. Jedino šta može da razliku respiratorni virus od alegije je prisustvo odnosno odsustvo temperature.

Ipak, svakako je preporuka da se treba javiti lekaru kako bi precizno ustanovio o čemu je reč, kako kod dece tako i kod odraslih – zaključuje dr Milićević.

Izvor: Kurir

Naučnici u panici zbog otkrića zombi-virusa starog 48.500 godina i ne slute na dobro

Share via
Copy link