Magazin

REM: Rijaliti programi emitovaće se isključivo od 23h do 6 sati ujutru

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) naložilo je stručnoj službi te institucije da sastavi obavezni Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija, koji će vreme prikazivanja takvih sadržaja strogo ograničiti od 23h do 6 sati ujutru.

Zaključak REM-a je da rijaliti programi imaju štetan uticaj na maloletnike, ali i celokupno društvo. Na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću promovišu se kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svest ljudi, ocenjeno je.

Da li regulator može i na koji način da ograniči ili zabrani skaradan sadržaj u rijalitijima? Od emitovanja prvog rijaliti programa u Srbiji, pre gotovo 16 godina, do danas o tome se polemiše. Jedni tvrde da takve programe treba zabraniti, a drugi da emiteri imaju slobodu šta će prikazivati.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić izjavio je da su zbog nedavnog slučaja u rijaliti programu, kada je na televiziji Pink Kristijan Golubović izneo pretnje smrću, članovi bili saglasni da traže da se pokrene krivični postupak.

Kako bi približio u kojim razmerama ide ova drastična praksa, Cvejić je rekao da je tim povodom gledao spornu emisiju Pinka, te da su u njoj psovke bile bipovane, dok se pretnje smrću glasno izgovaraju. Zaključuje da je neko vodio računa šta će biti u tom programu, s obzirom na to da su psovke prikrivene, ali da nije imao svest o pretnjama koje su izrečene.

Neobavezujuća preporuka REM-a o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. godine do sada nije primenjivana, te su članovi Saveta REM-a Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podneli inicijativu da se donese obavezujući pravilnik.

“Takva vrsta programa je nepodesna, pogotovo za decu. Nismo imali nameru da budemo cenzori. Smatram da ovaj predlog ima osnov u zakonu, koji predviđa da se regulator stara da sadržaji koji mogu da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika ne budu dostupni”, rekla je Popović, a preneo 021.

Ona je dodala da je javnost “poprilično naoštrena” kada je reč o ovakvim programima, te da će se kroz obavezujući pravilnik štititi maloletnici, a da se kroz preporuke oni “puštaju niz vodu”.

Da Savet REM-a mora da nađe način da stane na put onome što se dešava u rijalitijima, smatra i Višnja Aranđelović, koja kaže da takav program treba da bude sklonjen iz vremena kada su deca budna i ispred TV-a, odnosno u vreme od 23 do 6 sati ujutru.

“Bojim se da takav program može da utiče na generacije koje stasavaju. Na nama je odgovornost da zaštitimo pre svega maloletnike. U rijalitiju ne možemo da očekujemo ništa pametno kada vidimo učesnike i iz kog društvenog sloja dolaze. Ne mogu da shvatim da im se daje toliki prostor u elektronskim medijima”, kaže Aranđelović.

Član Saveta REM-a Goran Petrović smatra, međutim, da se može desiti da medij obori ovakav obavezujući akt pred Ustavnim sudom, te da dostavi odštetni zahtev, koji može biti višemilionski. “Ne možemo da pomeramo programski sadržaj, ali možemo da ih kažnjavamo”, rekao je Petrović.

S takvim stavom nisu bili saglasni Popović i Cvejić, koji smatraju da je pravi trenutak da REM bude odlučan, da je njihova uloga da zaštite interes javnosti u elektronskim medijima, kao i da je ovo prilika da se unapredi društvo.

“U jednom satu rijaliti programa imate najmanje tri stvari zbog kojih bi REM mogao da pokrene postupak. Taj emiter će u nedelju dana akumulirati toliko kazni da ćemo moći da im oduzmemo dozvolu. Ipak, ovo može da se reguliše vremenskim ograničavanjem tih programa”, rekao je Cvejić. On dodaje da ovakav način regulisanja rijalitija ne predstavlja bilo kakav lični obračun, niti pokušaj preuređivanja elektronske medijske scene u Srbiji, već reakcija na ozbiljan društveni problem.

Zoran Simjanović, član Saveta REM-a zaključio je da nije protiv rijalitija već njegovog sadržaja i to ne kako bi se jedino maloletnici zaštitili, već i čitavo društvo. “Rijaliti učesnici postali su zvezde. Ono što rade oni, postaje nova normalnost u društvu”, kazao je.

“Samo budi lep” je parola kurva bande koja u Srbiji zgrće najveću lovu

48 Shares
Share via
Copy link