Magazin

Rekonstrukcija: Policija ubila Džordža Flojda za 8 minuta i 46 sekundi (VIDEO)

Njujork tajms napravio je rekonstrukciju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koga su 25. maja u Mineapolisu ubili policajci, što je dovelo do masovnih nereda širom SAD, a predsednik Donald Tramp je najavio mobilizaciju vojske.

Snimci nadzornih kamera, snimci svedoka i zvanični dokumenti pokazuju kako su postupci policajaca u Mineapolisu doveli do fatalnog ishoda, piše Njujork tajms.

Kombinovanjem video snimaka očevidaca i nadzornih kamera, pregledom zvaničnih dokumenata i uz konsultovanje stručnjaka, Tajms je detaljno rekonstruisao poslednje minute Flojdovog života.

Video snimak pokazuje kako su pripadnici policije narušili pravila službe, i onemogućili Flojdu da diše, čak i kada su prisutni apelovali da prestanu.

Podsetimo, do smrti Džordža Flojda došlo je 25. maja nakon što ga je jedan prodavac optužio da je pokušao da kupi cigarete sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je pozvao policiju.

Policija je po dolasku na lice mesta, oborila Flojda na zemlju, a policajac Derek Šovin klečao je na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, i nije sklonio svoje koleno čak i nakon što je Flojd izgubio svest. Svi policajci koji su učestvovali u incidentu su otpušteni, a Šovin je uhapšen i optužen za ubistvo.

Ko je bio Džordž Flojd, čovek zbog kog se digla Amerika?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

212 Shares
212 Shares
Share via
Copy link