Srbija Vesti

Reka Pek i zvanično opasna po život: Ogromna koncentracija teških metala, traži se hitna reakcija ministarstva

Reka Pek i zvanično je zagađena teškim metalima potvrđeno je iz požarevačke labaratorije Zavoda za javno zdravlje. Nakon višenedeljne kampanje građana i bezbroj molbi da se sačuva ova nekada bistra i čista reka, došli smo u situaciju da Pek nakon analiza predstavlja opasnost za ljude, kao i za biljni i životinjski svet.

Pristigli rezultati pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane  i po više puta, pre svega  bakra ( referentna  vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300),gvožđa ( referentna 1000 izmereno 12 600) i sulfata ( 200 izmereno 369).

Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je doneto više naredbi, zaključaka i preporuka.

Naređeno je da Zavod za javno zdravlje iz Požarevca uputi dodatna pojašnjenja o štetnosti utvrđene zagađenosti, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet, zatim da se uradi analiza zemljišta u slivu reke kao i ribe u njoj.

Dok ne stignu pojašnjenja preporučeno je svim građanima da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita  reke, prenosi ekucevo.rs.

Lokalno stanovništvo, koje ima bunare u slivu reke, može se obratiti nadležnima iz lokalne samouprave da im pomogne u analizi kvaliteta vode. Doneta je odluka o formiranju Stručno-operativnog tima koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

JKP „Kučevo“ će od sada morati vršiti analizu pijaće vode sa vodoizvorišta „Mlaka“ svakih 10 dana.

Štab je doneo i zaključak, kojim traži najhitniji prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine, kako bi se nešto preduzelo za rešavanje ovog problema.

Istina o zagađenju i trovanju građana polako izbija na videlo. Svi smo dužni da se borimo jer ne postoje zaštićeni u ovom slučaju. Nadležni nose teret odgovornost, a mi građani smo ti koji se moramo izboriti za javni interes. Pritisak i objavljivanje istine bilo kojim kanalom komunikacije jedini je put da se prekine sa samoubilačkom praksom trovanja prirode.

„Dobrodošli u zonu sumraka“: Jalovište u Majdanpeku otkriva čime se uništava reka Pek (VIDEO)

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

135 Shares
135 Shares
Share via
Copy link