Magazin Srbija

Rekom Mlavom plovi čudna smeđa boja, inspekcija tvrdi da nema zagađenja

reka mlava
Foto: I mi se pitamo - za opštinu Petrovac na Mlavi

Udruženje građana “I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi” dobilo je obaveštenje iz Republičke direkcije za vode, tačnije od Odeljenja vodne inspekcije u kojem se navodi da je da je izvršen inspekcijski nadzor 10. septembra 2021. godine nad kvalitetom vode reke Mlave. Prema njihovom nadzoru, reka se samo malo zamutila i to je to.

“Shodno prijavi vodnoj inspekciji da se na reci Mlavi pojavilo zagađenje, početkom septembra 2021. godine nadležno vodoprivredno preduzeće Vodoprivreda d.o.o. Požarevac je izvodilo radove na uklanjanju spruda na ušću reke Busur u Mlavu, shodno Elaboratu sanacionih radova- sanacija ušća reke Busur u Mlavu (zavedenog u JVP “Srbijavode” pod brojem 3090 od 16.03.2021.), kada je došlo do zamućenja vode u reci Mlavi. Nakon završetka radova zamućenje je prestalo, tako da se može konstatovati da nema drugog uzročnika pomenutog zamućenja”.

Deset kilometara uzvodno se vidi zamućena voda u Mlavi kod Šetonjskog mosta pred sam ulazak u Gornjačku klisuru a u inspekcijskom  nalazu je izostavljen nadzor od MHE Krepoljin pa nizvodno do samog Petrovca – kaže za naš portal Danijel Grujić, član Saveta za zaštitu životne sredine udruženja građana “I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi”

– Jasno je da se zamućenje stvara na MHE Krepoljin jer voda dugo stoji ali o tome nema ni reči u nalazu – kaže on.

mlava
Foto: I mi se pitamo – za opštinu Petrovac na Mlavi

Danijel Grujić  ispričao je za naš portal da su se kao uduženje obratili ministarstvu ekologije na čijem je čelu ministarka Irena Vujović.

– Poslali smo e-mail poruku dana 8. septembra 2021. godine da nam odgovore na sledeće pitanje: “Zašto je reka Mlava braon boje i koja se to supstanca ispušta u reku? Fotografija reke Mlave braon boje kruži na društvenoj mreži Fejsbuk od utorka 07.09.2021. godine koju Vam dostavljamo.”

Grujić dodaje da su se zatim obratili Agenciji za zaštitu životne u Beogradu mejlom, 8. Septembra. Iz Agencije su dobili odgovor da je problem prosleđen nadležnoj inspekciji. Zatim su se obratili Upravi za vode pri Ministarstvu poljoprivrede 10. septembra a Uprava je prosledila su obraćanje nadležnoj inspekciji. Grujić kaže i da su se obratili i Međunarodnoj organizaciji za zaštitu Dunava u Beču, 10. septembra ove godine i dobili odgovor da ovu organizaciju interesuju samo velike reke i da oko problema na reci Mlavi ne mogu da učestvuju.

Konačno na ponovono obraćane ministarstvu ekologije 14. septembra dobili su odgovor.

– Inspekcija konstatovala da je zamućenje nastalo na ušću reke Busur u Mlavu a prećutala stanje uzvodno od do MHE “Кrepoljin” – kaže Grujić.

Kako je prema inspekcijskom nadzoru reka Mlava čista, nije braon boje i nema nikakvog zagađenja iz ovog udruženja su rešili da se za pomoć obrate predsedniku i od njega potraže pomoć kako bi sačvali reku Mlavu.

“Poštovani gospodine predsedniče Vučiću, obraćamo se Vama ovim dopisom kao prvom čoveku Srbije da pomognete očuvanju reke Mlave. Postaviću Vam sledeća pitanja gospodine predsedniče Vučiću? Da li će ministarstvo ekologije pomoći da se reka Mlava zaštiti od izvora do ušća u reku Dunav?  Imamo li mi pravo da podnesemo predlog pred Vašim ministarstvom da se Mlava zaštiti? Da li je moguće da se pomogne zagađivačima kroz bespovratne finansijske podsticaje da izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda 70% bespovratni podsticaj ministarstva ekologije ili poljoprivrede i 30% finansijskih sredstava da obezbede zagađivači? Hoćete li ministarstvo ekologije pomoći u izradi lokalnih planova i regionalnog plana zaštite reke Mlave? Može li ministarstvo ekologije u saradnji sa nadležnim institucijama da izradi Studiju o trenutnom stanju reke Mlave i da se ponude rešenja za zaštitu Mlave? Postavio sam pet pitanja kako bismo pokušali da svi zajedno sa Vama gospodine predsedniče Vučiću dođemo do rešenja za reku Mlavu. odgovore od Vas gospodine predsedniče Vučiću” glasi tekst mejla koji je ovo udruženje danas prosledilo na predsednikovu adresu.

Nekad su deca učila da plivaju na Mlavi, a danas je to muljavi kanal bez ribe

generic vignette (DESK luftika.rs)
51 Shares
Share via
Copy link