Magazin Srbija

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije

skupština srbije
Foto:Pixabay (Djordje U)

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije. Kako je ranije najavljivao predsednik Narodne skupštine referendum će najverovatnije biti najavljen za 16. januar.

U Domu Narodne skupštine u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, piše Telegraf.

Sednici, koja je počela u 13 sati, prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Narodni poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije 2/3 većinom usvoji Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

– Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije – naglasila je Maja Popović.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Ministarka Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, stupa na snagu za manje od 8 dana

94 Shares
Share via
Copy link