Lifestyle

Rano učenje stranog jezika

Većina stručnjaka se slaže da je za decu najbolje da počnu sa učenjem jezika malo pre polaska u zabavište ili prvi razred, odnosno u 6-oj ili 7-oj godini.

Deca koja govore nekoliko jezika obično imaju razvijenije kognitivne, emotivne i socijalne sposobnosti. Istraživanje su pokazala da ova deca efikasnije usvajaju gradivo iz drugih predmeta, bolje se izražavaju, brže razmišljaju i lakše rešavaju probleme.

strani-jezici-1

Roditelji često imaju dilemu da li da pošalju dete na strani jezik, pošto smatraju da još uvek nije spremno da usvaja nova znanja, dok ne nauči maternji jezik. Međutim, psiholozi i za ovo imaju vrlo jednostavno rešenje. Deca treba da uče jezik dok su mala, a dokaz da oni mogu da savladaju ta znanja jesu porodice u kojima roditelji govore različite jezike, pa mališani od najranijeg detinjstva uspevaju da se nose sa tim.

Načini rada sa decom se, očekivano, razlikuju od rada sa odraslima. Pre svega, časovi za mlađe grupe treba da traju kraće, pošto deca ne mogu da budu fokusirana dugo vremena. Takođe, veoma je bitno deci privući, ali i održati pažnju tokom učenja jezika.

strani-jezici-2

Mališani koji počnu da uče jezik rano obično još uvek ne znaju da pišu i čitaju, pa je princip usvajanja znanja malo teži. Najbolje bi bilo da se deci kroz igru i zabavu predstave pojmovi koje treba da nauče, kako oni to ne bi shvatali kao neku neželjenu obavezu. Pesmice, crteži, šarene kartice, zanimljivi zadaci i rad u grupama samo su neke od tehnika koje profesori jezika koriste.

– U ranijim uzrastima je preporučljivo da se gradivo više predstavlja kroz igru i da se na taj način ostvari kontakt sa engleskim ili nekim drugim jezikom. Zainteresovanost za učenje varira od deteta do deteta. Ukoliko oni to više shvate kao nešto što vole i što im je interesantno, onda će i više učiti. Na početku to treba da bude zanimljivo, a što su stariji to su teme ozbiljnije – kaže Gala Rodić iz novosadske Akademije Oxford.

strani-jezici-3

U ovoj školi jezika deca najčešće uče engleski i nemački jezik, mada se u poslednje vreme sve češće prijavljuju i na kurseve francuskog. Osim ova 3 jezika, u Oxsfordu možete učiti i mnoštvo drugih – španski, japanski poljski, turski, holandski, mađarski, grčki, švedski, norveški, slovenački, kineski, arapski…

Deca mogu veoma brzo i efikasno da usvoje znanje iz stranog jezika samo ukoliko se sa njima radi redovno i temeljno. Takođe, veoma je bitno da im dopustimo da učestvuju u donošenju odluke koji jezik žele da uče, pošto će ovo imati pozitivan efekat na njih.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share