Magazin

Rakija je lek za telo i dušu – medicinska istraživanja potvrdila narodna verovanja

870961_rakija-brlja-prodaja-sverc_ls
Foto: Thinkstock

Popij jednu, za zdravlje! Ovo je rečenica koju je svako od nas čuo makar jednom u životu, naročito u manjim i seoskim sredinama u unutrašnjosti Srbije.

U našem narodu postoji verovanje da je rakija lekovita i da jedna čašica ovog alkoholnog pića povoljno utiče na zdravlje, što su i potvrdila neka medicinska istraživanja.

Šljivovica, „dunja“ i „kajsija“ najpoznatije su rakije u Srbiji. S obzirom na visok procenat alkohola, s njihovom konzumacijom treba biti oprezan. Ipak, naši stari decenijama određene tegobe leče upravo ovim pićem.

Bol u želucu

Veruje se da posle teškog i masnog obroka gutljaj ili dva šljivovice ili travarice umiruju želudac.

Zubobolja

Pre nego što su se analgetici odomaćili po domaćinstvima u Srbiji zubobolja se lečila gutljajem rakije koji se držao neko vreme u ustima na bolnom mestu i njime isirala usna duplja. Ta rakije se nije pila, već se posle određenog vremena ispljune.

Bol u grlu

Verovalo se da će grgoljenje i ispiranje grla rakijom u koju je nakapano par kapi propolisa uspešno dezinfikovati grlo i otkloniti bol.

Bol u leđima

Malo rakije lagano se umasira na bolna i ukočena leđa. Postupak se ponavljao posle nekoliko sati, a za ovu namenu se posebno koristila komovica.

Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata naši stari su sanirali rakijom na isti način – masiranjem.

Loša cirkulacija

Naše bake i deke su često dan počinjali čašicom rakije na prazan stomak. Verovali su da tako pokreću usporenu cirkulaciju.

Urološki problemi

Rakija s peršunom koristila se kao saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Dezinfekcija rana

U nedostatku medicinskog alkohola rakija se koristila za ispiranje i dezinfekciju rana.

Lekar opšte medicine dr Nikola Stojković je objašnjavajući lekovita dejstva rakije za portal Nova.rs rekao da su obloge od rakije dobre za skidanje temperature, između ostalog i one od komove rakije.

– Obloge od komovice se stavljaju na određene delove tela, a mogu se njom i masirati stopala i dlanovi. Rakija inače deluje tako što širi krvne sudove, nakon čega se lakše oslobađa toplota iz tela, te će pomoći – kazao je dr Stojković.

Međutim, on je istakao da obloge od rakije nisu dovoljne kada je u pitanju visoka temperatura. Upozorio je i da alkohol može da izazove iritacije na koži, posebno ako nije razblažen u vodi.

Izvor: N1

Narodni lekar (87) Čedu Jovanovića klistirao, uranjao u vodu s ljutim paprikama i mazao ricinusovim uljem

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link