Beograd Vesti

Fijatom pokušao da probije blokadu radnika iz KG, pa dobio najjači mogući odgovor

Fiat blokada autoputa
Foto: Tanjug

Radnici Fijata, nezadovoljni tretmanom koji su dobili od premijerke Srbije Ane Brnabić, tačnije njenog odbijanja da se sa njima sastane, odlučili su danas oko 13 časova da blokiraju autoput i žilu kucavicu prestonice – most Gazelu.

Iako je premijerka izjavila juče da za takvim potezima nema potrebe i da mogu sa njom da se sastanu kada žele, oni su se odlučili za blokadu puta, a osnovni zahtev je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od kojeg očekuju pismene garancije.

Trenutno završena blokada, sastanak sa Vučićem u subotu u 9 sati

Jedan od predstavnika radnika kragujevačkog Fijata Zoran Miljković rekao je da predsednica Vlade samo u medijima kaže da želi sa njima da pregovara, ali da njih odbija za razgovor i „priča svašta, kako smo mi prekršili dogovore, a ustvari je Vlada Srbije prekršila sve.“

„Nije nam se javila pre dva dana, juče je trebalo da dobijemo pisane garancije po dogovoru, naravno da ih nismo dobili i sad ona kaže – vi birate ulicu, pa nemamo šta drugo“, piše Vreme.

Oni su se na ovaj potez odlučili „zato što blokade najviše bole vlast“, a kako prenosi televizija N1, pojavila se informacija da će predstavnici  radnika ipak biti primljeni u kabinet predsednika Srbije u subotu,  u 9 časova.

Tu informaciju im je navodno u pisanoj poruci poslao šef Vučićevog kabineta, Ivica Kojić.

Radnici su ovog trenutka prekinuli protest, jer su dobili garancije, a saobraćaj na autoputu je normalizovan.

Oko 300 radnika Fijata stiglo je danas autobusima u glavni grad, a u protestu su im se pridružili i predstavnici zeleno-leve organizacije Zajedno, Aleksandar Jovanović Ćuta kao i drugi aktivisti, piše Vreme.

Nemoj da ti ga rasklopimo ovde

Zabeleženi su i manja koškanja, jer su se tokom protesta propuštala isključivo vozila hitne pomoći, dok su ostali vozači morali da sačekaju.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Srce grada, pre dva sata je zabeležen i pokušaj probijanja blokade i to baš automobilom marke Fijat.

Usledilo je pitanje vozaču koje je godište vozilo, a nakon što je vozač odgovorio da je proizvedeno 2013. godine, nije se dugo čekalo na reakciju protestanata:

– E evo, ovaj Rale ga je sklapao u smeni, zato budi miran, nemoj da ti ga i rasklopimo ovde – prenosi navedena Fejsbuk stranica.

Podsetimo, pregovori se vode o visini otpremnine za radnike koji žele da napuste fabriku, jer Fijat prestaje sa proizvodnjom u naredne dve godine , ali i ko bi želeo da ide na rad u inostranstvo, što većina nezadovoljnih protestanata odbija.

Izvor: Vreme, N1

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link