Magazin

Ako maštate o tome da radite samo 4 dana nedeljno onda su ovo zemlje za vas

zemlje-rad-4-dana
Foto: Pixabay

Ako ste uvek maštali o tome da radite kraće, bilo da je reč o danima ili satima, možda ste sve bliže ostvarenju te želje – posebno ako radite posao na daljinu.

Sve je više digitalnih nomada koji biraju zemlje, odnosno kompanije koje im nude više slobode i fleksibilnosti, a trend je posebno ojačao od perioda korone.

Naime, sve se više priča o radnoj nedelji od 4 dana, čak i tamo gde vlada „stroga“ poslovna kultura, kao što je slučaj s Japanom.

U decembru 2021, u pokušaju da smanje stres zaposlenih, Ujedinjeni Arapski Emirati su smanjili i radno vreme za svoje zaposlene u vladi, piše Telegraf.

Vlada UAE je na Tviteru objavila vest da će od 1. januara 2022. „novi vikend“ trajati od 12 časova po lokalnom vremenu – od petka do nedelje uveče. Zaposleni će sada imati 4,5-dnevnu radnu nedelju po novim pravilima.

Radna sedmica je inače trajala od četvrtka uveče do subote uveče.

Zemlje poput Japana, Novog Zelanda, Irske i Škotske su već napravile korak u ovom pravcu i imaju 4-dnevnu radnu nedelju. Što je najvažnije, kvalitet rada se u ovim zemljama vremenom poboljšao.

I ne smemo zaboraviti Island, gde se ovaj model pokazao kao veoma uspešan. Radnici su prijavili da se osećaju manje stresno i manje izloženo riziku od sindroma sagorevanja.

Živi u izolovanom ledenom gradu i putuje 2 dana da kupi hranu

16 Shares
Share via
Copy link