Beograd

Putujete avionom – da li do aerodroma taksijem ili sopstvenim autom

Razumemo da putovanje avionom može da izazove niz stresova i anksioznosti, a ako putejete u atraktivnim sezonama može predstavljati i pravi organizacioni haos. Na sve to vam ne treba i stresiranje oko samog dolaska do aerodroma.

Da li da se prepustite tuđem vozilu ili dobro organizujete čuvanje svog – mi smo istražili da vi ne morate. 

Taksijem do aerodroma – Vožnja bez obaveza 

Iako može da bude skupa opcija kada se nalazite na značajnoj udaljenosti od aerodroma, taksi službe imaju svoje prednosti.

Kao glavna prednost izdvaja se mogućnost zakazivanja vozila, pa ne morate pola sata da provedete na telefonu u potrazi za sobodnom vožnjom.

Vožnja do aerodroma se možete zakazati 24 sata ranije, preko aplikacija ili pozivom,  a operaterima ćete samo navesti adresu i tačno vreme u koje želite da se vozilo pojavi.

Možete naglasiti kakav tip vozila vam je potreban, što je posebno korisno kada putujete sa ljubimcima ili nosite više nego prosečnu količinu prtljaga. 

Kada imate zakazano vozilo operateri će vas pozvati 10 minuta pre nego što vozač stigne na dogovorenu adresu da dolazak potvrde, ali i vama daju dovoljno vremena da budete spremni za izlazak iz kuće ili stana. 

U koliko se odlučite za taksi prevoz do aerodroma ne morate brinuti ni o parkingu, što je jedan od najvećih pluseva. Kako parkinzi na aerodormima nizu tik uz terminal, a taksi vozila će stati pred sam ulaz, nećete morati daleko da vučete prtljag. 

Da li je traganje za parkingom vredno praktičnosti sopstvenog vozila?

Udobnost sopstvenog vozila i fleksibilnost organizacije kada se odlučite da na taj način dođete do aerodroma definitivno jesu velika prednost. Međutim, moraćete da se pobrinete za parking i platite ga u zavisnosti od toga koliko će na njemu vozilo da se zadrži.

Proširenje i uređenje infrastrukture aerodroma Nikola Tesla dovelo je do toga da sada ima 6 javnih parkinga i jednu garažu koji rade 24/7, što je solidan broj koji najčešće uspeva da pokrije potrebe i u piku turističkih sezona. Kada je reč o javnim parkinzima, tu je Kiss and Fly zona besplatna za zadržavanja do 5 minuta, gde se svaki dodatni minut preko naplaćuje 100 dinara.

Parking P1 sa 120 mesta je ujedno i najbliži terminalu i naplaćuje se 400 dinara po svakom započetom satu, P2 kod pristanišne zgrade sa 390 mesta, među kojima su i mesta za osobe sa invaliditetom koštaće vas 200 dinara za 30 minuta, 300dinara sa sat vremena i za svaki započeti sat preko toga još 300 dinara.

Isti cenovnik važi i za P3 parking sa 39 mesta, koji je ujedno i jedini koji se može rezervisati online. Garaža se takođe nalazi blizu aerodromske zgrade, na svega 150 metara, i spremna je da primi 514 vozila. Za nju budite spremni da izvojite čak 3 hiljade dinara za celodnevno parkiranje. 

Nešto dalji parkinzi su P7 i P11, smešteni u blizini robno-carinskog magacina. Kod parkinga P11 je moguće ući u besplatan prevoz od i do terminala, a posebna pogodnost je i najveći broj mesta, LED osvetljenje i ograničen pristup uz video nadzor.

Tu vas čeka besplatno parkiranje prva tri sata, 300 dinara po danu za dugoročni parking, odnosno 200 dinara za parkiranje u trajanju od 30 i više dana. 

Mane aerodromskog parkinga su to da ne možete biti sigurnu da će slobodnih mesta biti, kako na većini ovih parkinga online rezervacija mesta nije moguće.

Tu je i problem sigurnosti, jer su čuvari ili kamere dostupni samo na parkingu P11. Sve ovo možete premostiti ako se odlučite za privatan parking aerodrom.  Ovaki parkinzi se nalaze u naseljima oko aerodroma, nude bezbedan parking i prevoz do terminala. Među takvim uslugama posebno se ističe Carport. 

Ovo parkiralište se nalazi u Surčinu, u ulici Sremskih partizana. Reč je ograđenom parkingu, dostupnom i pod video nadzorom 24/7.

Cena po danu je 700 dinara i ta cena opada u proseku 30 dinara po danu što duže ste tamo. To znači da ćete 2 dana parkiranja platiti 1200 dinara, dok 4 dana 2100 dinara. 

Evo kako to funkcioniše:  

  • Rezervišite preko sajta period u kom ćete koristiti parking mesto. Dobijate potvrdu rezervacije na email adresu i u kontaktu sa operaterima dogovarate pojedinosti. 
  • Dovezite se do parkinga u dogovoreno vreme i platite na licu mesta. 
  • Ulazite u Carport auto koji vas vozi direktno do terminala potpuno besplatno, a po vas i dolazi nakon što sletite u povratku i vozi vas direktno do vašeg vozila.  

Ove alternative vam štede novac 

Pošto već trošite značajne količine novca na samo putovanje, odlazak to aerodroma može biti stavka na kojoj možete da uštedite.

Tu je niz linija gradskog prevoza kojima možete stići do aerodroma, a koje vas neće koštati više od standardne cene vožnje u javnom gradskom prevozu, osim ako se vozite mini busom koji košta 400 dinara po smeru.

Ove linije pokrivaju sve veće opštine u Beogradu, od početne tačke do aerodroma im treba uglavnom između 30 i 40 minuta i saobraćaju redovno tokom dana.

Reč je o linijama 72 od Zelenog venca, 600 od Prokopa, 860I od Industrijske zone Barič, 607 od Banovog brda i mini busa A1 sa Slavije. 

Na svom putu do aerodroma imaju i niz stajališta, te se ne morate oslanjati na početne stanice. Ovde se i svi njihovi benefit završavaju. 

Ako vam je let između 23h i 5 ujutru ne možete se osloniti na ove linije jer nemaju noćne polaske. Njihov red vožnje je takav da kreću na svakih 30 minuta, i iako se toga najčešće i drže u sezonama kada su putovanja pojačana često su preopterećene pa možda i ne uspete da se ukrcate u prvi koji vam stigne.

Takođe, vozila na ovim linija se ne razlikuju mnogo od drugih linija gradskog prevoza, što znači da nisu napravljene za smisleno pakovanje prtljaga.

Kada se sve stavi na papir, iako će vam doneti značajnu ušetedu ova opcija dolazi u obzir samo ako ste spremni na gužvu, putujete sa malo prtljaga u toku dana i nalazite se u blizini početne stanice.  

Naši glavni zaključci su da dugoročan parking soptsvenog vozila nije jeftin ni uvek bezbedan, pa ako niste spremni na to uvek je bolje odlučiti se za prevoz taksi službom.

Međutim, ako se odlučite za privatne parkinge oni mogu biti jeftiniji od dve taksi vožnje pojedinih prevoznika. Ako se pak lomite između taksija i javnog prevoza, naš glas će uvek prevagnuti na stranu taksi službe.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link